nieuws

Toch nog kans op overname Saab door Spyker

Home

Toch nog kans op overname Saab door Spyker

Spyker Cars heeft zondag een nieuw overnamebod gedaan op de Zweedse autoproducent Saab. Vrijdag liep een eerder bod van Spyker op Saab stuk op het boekenonderzoek, waarna moederconcern General Motors besloot Saab te sluiten. In een verklaring liet Spyker-topman Victor Muller weten “alle obstakels weg te willen nemen die in de weg staan van een snelle transactie”.

“We hebben elke inspanning gedaan om de zaken op te lossen die afronding van deze zaak verhinderen en vragen GM en andere partijen dit bod serieus te overwegen”, aldus Muller. Hij wil de overname afronden voordat de deadline van GM voor een oplossing voor Saab afloopt op 31 december. Het bod van Spyker is geldig tot en met maandag.

Het is niet bekend hoeveel Spyker wil betalen voor Saab.

Meerwaarde

Volgens Muller zou een overname van Saab veel waarde creëren voor beide partijen. Door een overname krijgt Spyker onder meer een wereldwijd distributienetwerk van elfhonderd dealers, hoogwaardige productiefaciliteiten en hoogopgeleid personeel in handen. Saab krijgt onder meer ‘volledige financiële steun om als wereldwijd merk te concurreren’, aldus Spyker.

Een woordvoerder van GM zei vrijdagmiddag dat General Motors de deur nog op een kier houdt voor een doorstart van Saab.

Obstakels

De Zweedse kwaliteitskrant Svenska Dagbladet (SvD) meldde maandagochtend dat het belangrijkste obstakel voor een overname van het Zweedse automerk is weggenomen.

De Russische aandeelhouders Vladimir en Alexander Antonov doen niet mee in het nieuwe bod dat het Nederlandse Spyker Cars op Saab heeft gedaan.

Volgens de krant zou GM Europe vrijdag klaar hebben gestaan om de deal met Spyker te tekenen, toen het hoofdkantoor van het Amerikaanse automerk aan de noodrem trok. GM, eigenaar van Saab, zou niet willen dat nieuwe technologie naar Rusland zou wegvloeien.

Vladimir en Alexander Antonov zijn voor ongeveer 30 procent eigenaar van Spyker. Het nieuwe bod dat Spyker Cars zondag heeft op tafel heeft gelegd, wordt alleen gesteund door de Mubadala Development. Dat bedrijf is eigendom van het emiraat Abu Dhabi en heeft bijna een kwart van de aandelen van Spyker.

Geen lening

Voor het nieuwe bod zou voor op korte termijn geen lening nodig zijn van de Europese investeringsbank (EIB), een tweede belangrijk obstakel bij het eerdere overnamebod.

Spyker heeft GM tot maandagavond 23.00 uur de tijd gegeven op het bod te reageren. Drie belangrijke Zweedse vakbonden hebben GM opgeroepen te wachten met het afbouwen van Saab zolang er mogelijkheden zijn het bedrijf voort te zetten. Ze wijzen onder meer op de prognoses van Saab dat er volgend jaar 55.000 tot 57.000 auto’s zouden worden verkocht.

Zweden

De Zweedse regering kijkt ook naar General Motors. “Nu moet GM besluiten wat er gebeurt”, aldus de Zweedse staatssecretaris van Economische Zaken Jöran Hägglund.

De Zweedse premier Frederik Reinfeldt zei zaterdag niet verrast te zijn dat het niet gelukt is om een koper te vinden voor Saab. Hij wijt dat aan het feit dat GM het verlieslatende Saab niet wist te transformeren tot een succesvol merk.

Verder zei Reinfeldt dat hoop en nostalgie af en toe het beeld van de Zweden over de hachelijke situatie waar Saab zich bevond vertroebelde. “We wilde zo graag dat het goed zou gaan, we spraken zo graag over de Saab-auto’s waar we in reden maar de waarheid – en dat mag bijna niet gezegd worden – is dat het bedrijf bloedde.”

“Het is tragisch maar niet totaal onverwacht”, schrijft de Goeteborg Posten. Waarbij het opmerkt dat Saab in de twintig jaar dat het onderdeel uitmaakte van GM zelden winstgevend was. Volgens de Zweedse premier slechts een jaar.

In de meeste krantencommentaren krijgt GM de schuld van de teloorgang van het merk en niet de Zweedse overheid ook al schoot die Saab niet te hulp met geld. “De overheid heeft gedaan wat ze kon door een verkoop van het merk te steunen en open te staan voor het afgeven van garanties op leningen”, aldus Svenska Dagbladet.

Pessimisme

De Zweedse minister van Economische Zaken, Maud Olofsson zei voorafgaand aan een crisisoverleg met de betrokken vakbonden en het management van Saab dat alles gedaan moet worden om Saab te redden. Ze voegde er echter aan toe dat ze weinig kansen op een goede afloop zag.

Volgens Zweedse analisten van de auto-industrie is moederconcern GM helemaal niet geïnteresseerd in een redding van Saab. “Waarschijnlijk nemen ze liever nu de kosten van het sluiten van Saab voor hun rekening, zodat ze niet over vijf of tien jaar met nieuwe concurrentie worden geconfronteerd”, zei een van hen op de Zweedse radio.

Anderen stelden vraagtekens bij het ultimatum dat Spyker aan GM heeft gesteld. “Vreemd en niet serieus”, aldus een columnist in zakenkrant Dagens Industri.

Spyker gaf maandag geen commentaar op de inhoud van het bod en de verwachtingen voor de rest van de dag.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel