nieuws

Spyker stopt met assemblage in Zeewolde

Home

Spyker stopt met assemblage in Zeewolde

Spyker Cars stopt met de assemblage van sportwagens in Zeewolde. De luxe bolides zullen voortaan in het Britse Coventry in elkaar gezet worden. Door de verplaatsing van de activiteiten staan circa 45 van de 135 banen in Nederland op de tocht. Dat heeft het bedrijf vrijdag bekendgemaakt.

De productie wordt aan het eind van dit jaar overgeheveld naar Spykers’ toeleverancier Coventry Prototype Panels (CPP), die diverse prototypes voor Spyker bouwde en delen van de carrosserie van bepaalde modellen. Door de verhuizing wordt de toekomst van Spyker volgens topman Victor Muller veiliggesteld.

Naast de beoogde kostenbesparing is de reorganisatie vooral ingegeven door de wens de efficiency te verhogen. Tot nu toe gingen er volgens Muller honderden arbeidsuren verloren door carrosserieën heen en weer te sturen tussen CCP en de productiehal in Zeewolde. “Die methode was op te brengen toen de bomen tot in de hemel groeiden, maar in de huidige barre economische tijden is het niet langer reëel.”

“In uitdagende tijden moet een kleine fabrikant als Spyker op zoek naar manieren om kosten te verlagen en efficiënter te werken”, aldus Muller. Hij verwacht “substantiële” kostenbesparingen en een “aanzienlijke” verbetering van de efficiency. Alle andere afdelingen, waaronder de directie en verkoop en marketing blijven in Zeewolde.

Een woordvoerder van Spyker wilde niet ingaan op de omvang van de beoogde kostenbesparingen en evenmin op de kosten voor het ontslag van de 45 medewerkers.

Vakbond FNV Bondgenoten noemt de reorganisatie bij het autobedrijf een verlies voor Nederland. “Niet alleen verliezen 45 mensen hun werk, Nederland verliest ook de productie van een markant automerk”, aldus bestuurder Herbert Römer.

CNV Metaaltechniek vindt het besluit “bijzonder spijtig”, maar lijkt er wel begrip voor te hebben omdat Spyker al jaren verlies lijdt. “Je hoopt dat er een keer zwarte cijfers geschreven kunnen worden. Maar helaas, dat zit er kennelijk niet in”, aldus bestuurder Peter de Ridder.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel