nieuws

Spyker laat tijdsultimatum Saab-bod varen

Home

Spyker laat tijdsultimatum Saab-bod varen

Spyker Cars laat het tijdsultimatum op zijn jongste bod op Saab varen. Dat heeft Spyker-directeur Victor Muller maandagavond gezegd tegen een journalist van de Zweedse kwaliteitskrant Svenska Dagbladet na gesprekken met Saab-eigenaar GM. Een Nederlandse investeerder zou nu achter het nieuwe bod van Spyker zitten.

Spyker bracht zondag een nieuw bod uit op Saab en gaf General Motors tot maandag 23.00 uur de tijd om erop te reageren. Muller heeft nu een reactie en ziet voldoende aanleiding om het ultimatum te laten varen. De Spyker-voorman wil niet zeggen wat de reactie is.

Muller heeft nog altijd goede hoop dat de overname rond komt. “We zijn druk bezig. Volgens mij zijn het goede gesprekken”, zei hij dinsdag vanuit Stockholm tegen het ANP over de onderhandelingen met GM. “Uiteraard heb ik nog goede hoop, anders was ik hier niet.”

Maandagmiddag zei een woordvoerder van een van de vakbonden van Saab-personeel dat hij de details van het huidige voorstel van Spyker kent. “Dat is een goed bod en GM hoort daar met grote belangstelling naar te kijken.”

Nederlands kapitaal

De doorgaans goed ingelichte Zweedse kwaliteitskrant Svenska Dagbladet meldde dinsdagochtend dat een Nederlandse miljonair of miljardair achter het nieuwe bod van Spyker op Saab zou zitten.

Het is niet bekend wie de Nederlandse man of vrouw is die met Spyker in zee zou zijn gegaan. Spyker zelf wil vooralsnog niets kwijt zolang de onderhandelingen met Saab-eigenaar GM gaande zijn. De Telegraaf meldt dat het om Marcel Boekhoorn zou gaan. De steenrijke ondernemer, al jaren aandeelhouder van Spyker, zou als adviseur van Muller in het biedingsproces optreden en bovendien van plan zijn om deel te nemen als de overname slaagt. Boekhoorn zelf ontkent zijn rol tegenover de krant: “Allemaal niet waar. Het is verzonnen”. “Nu niet, vandaag niet, morgen niet, nooit niet”, klinkt het stelling op de site van het blad Quote. “Dan staat er ook nog dat ik in Stockholm ben geweest. Nou, ik ben nog nooit van mijn leven in Zweden geweest!”’, aldus de miljardair.

Topman Victor Muller van Spyker wilde niet ingaan op berichten in de media dat de Nederlandse investeerder Marcel Boekhoorn betrokken is bij het nieuwe bod van Spyker.

Maandag leek het erop dat het emiraat Abu Dhabi Spykers jongste bod op Saab steunde, via investeringsmaatschappij Mubadala. Dat bedrijf heeft bijna een kwart van de aandelen van Spyker. Zondag nam Spyker het belangrijkste obstakel voor een eventuele overname van het Zweedse automerk weg, door de Russische aandeelhouders Vladimir en Alexander Antonov niet mee te laten doen. GM zou namelijk niet willen dat nieuwe technologie naar Rusland vloeit.

Deadline

Spyker-topman Muller kon dinsdagochtend niet aangeven of er al op korte termijn duidelijkheid komt over de toekomst van Saab. “In zaken als deze weet je nooit hoe het zal lopen. Maar voor 31 december zal er een beslissing komen, dat is de deadline die General Motors zichzelf gesteld heeft.”

Bron: ANP

Reageer op dit artikel