nieuws

Spyker geïnteresseerd in Saab

Home

Spyker geïnteresseerd in Saab

Spyker is geïnteresseerd in Saab en voert gesprekken met het Amerikaanse moederconcern General Motors van de Zweeedse autofabrikant. Dat heeft een woordvoerder van het bedrijf uit Zeewolde woensdag gezegd.

Beleggers dichten een eventuele overname ogenschijnlijk een grote kans van slagen toe. Het aandeel Spyker noteerde anderhalf uur voor het slot 17,7 procent hoger.

Spyker wordt in de gesprekken gesteund door zijn grootaandeelhouder Convers Group van de Rus Vladimir Antonov, bevestigde Spyker woensdagmiddag. Dat bedrijf heeft een belang van 29,9 procent in Spyker.

De zegsman van Spyker wilde niet ingaan op de vraag of Spyker een bod heeft uitgebracht op het Zweedse merk en welke toekomst een overname van Saab Spyker zou brengen.

GM vond afgelopen zomer een koper voor Saab in de Zweedse fabrikant van exclusieve sportauto’s Koenigsegg. In september meldde het Chinese autobedrijf Beijing Automotive Industry Holding zich als financier van de overname door Koenigsegg.

Koenigsegg had daarnaast nog een lening van de Europese Investeringsbank nodig en de Zweedse overheid moest garant staan. De onderhandelingen daarover verliepen zo moeizaam dat Koenigsegg zich op 24 november uit de beoogde transactie terugtrok.

GM zei dinsdag tot het eind van deze maand de tijd te nemen om een koper te vinden. Lukt dat niet dan trekt het de stekker uit het merk. Volgens de Zweedse minister voor het bedrijfsleven, Maud Olofsson, is een overname van Saab een gecompliceerde zaak. “Een koper moet genoeg geld hebben voor de transactie en voor de verdere ontwikkeling van het merk.”

De Amerikaanse autofabrikant werd afgelopen zomer zelf overeind gehouden door de Amerikaanse overheid. Om te overleven besloot GM zich te richten op vier merken: Chevrolet, Cadillac, Buick en GMC. In september liepen onderhandelingen over de verkoop van Saturn aan Penske stuk. De verkoop van Opel werd teruggedraaid.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel