nieuws

Spyker en GM dichtbij akkoord over verkoop Saab

Home

Spyker en GM dichtbij akkoord over verkoop Saab

Spyker-topman Victor Muller heeft zaterdagavond voor de tweede dag op rij met General Motors gesproken over de overname van Saab. Dit heeft Muller bevestigd tegen het Zweedse persbureau TT. Spyker zou ongeveer 500 miljoen dollar bieden voor Saab.

De gesprekken worden niet gehouden in de stad Trollhättan, thuisbasis van Saab, maar in de hoofdstad Stockholm.

Volgens het Amerikaanse persbureau Bloomberg heeft Spyker ongeveer 500 miljoen dollar (bijna 354 miljoen euro) geboden voor Saab, waarvan 325 miljoen in preferente aandelen en ongeveer 75 miljoen in contanten.

Spyker diende op 8 januari een tweede en aangepast bod in op Saab. Destijds zei Muller te verwachten een week later wat van GM te horen. “We zijn nog steeds in onderhandeling”, zegt Muller nu. “Dat het langer duurt, duidt erop dat het idioot ingewikkeld is.” Volgens Muller geldt dat voor zowel Spyker, GM als Saab.

Sommige analisten vermoeden dat de gesprekken vrijdag en zaterdag ook gingen over hoe Saab uit de structuur van GM kan worden gehaald en weer op eigen benen kan worden gezet. Spyker-directeur Victor Muller vertelde in december al dat hij Saab als los Zweeds bedrijf wil laten opereren, naast zijn Nederlandse sportwagenfabriek.

Muller zei vrijdag tegen het ANP nog steeds vertrouwen te hebben dat zijn bedrijf goede kans heeft om Saab over te nemen.

De Britse krant Financial Times meldde zondagmiddag op haar website dat GM en Spyker bijna een akkoord hebben bereikt over de overname van Saab. Muller liet desgevraagd aan het ANP weten daarover “geen enkel statement” te willen doen.

Volgens de krant zou er al maandag een voorlopig akkoord over de verkoop kunnen worden gepresenteerd. Maar er zouden nu nog wel verscheidene details moeten worden besproken. Een akkoord zou binnen handbereik kunnen zijn, maar de hele zaak zou ook nog alsnog kunnen worden afgeblazen, aldus de krant.

De Zweedse staatssecretaris van Economische Zaken Jöran Hägglund bevestigde dat er maandag mogelijk al een akkoord kan komen over de verkoop van Saab. Hägglund onderhandelt namens de Zweedse regering.

De Zweedse regering is direct betrokken bij de onderhandelingen omdat Muller volgens Hägglund harde garanties eist van de Zweedse regering over het verkrijgen van een lening van de Europese Investeringsbank (EIB). Hägglund liet weten parallel aan de gesprekken tussen Spyker en GM nu zelf ook met de EIB en de Europese Commissie te praten om de laatste barrières voor de lening van circa 400 miljoen euro weg te halen.

Hägglund waarschuwt overigens dat de hoogste bazen van GM in de VS een deal alsnog kunnen afblazen.

Naast Spyker heeft de Luxemburgse investeringsmaatschappij Genii Capital op Saab geboden. Vertegenwoordigers van GM suggereerden eerder dat GM Saab liever zou opdoeken dan verkopen en dat geen van de biedingen financieel afdoende was.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel