nieuws

‘Saab krijgt nu aandacht die het verdient

Home

‘Saab krijgt nu aandacht die het verdient

Kees van den Berg, de importeur van Saab in Nederland, ziet de overname van de Zweedse autofabriek door de kleine Nederlandse sportwagenfabrikant Spyker wel zitten. “Het is goed dat Saab niet meer onderdeel is van een groot concern. Het merk kan nu de prioriteit en de aandacht krijgen die het verdient.’

Van den Berg zit er ook niet mee dat het ene verlieslijdende bedrijf het andere verlieslijdende bedrijf overneemt: “General Motors weet heus wel aan wie ze Saab verkopen. Ze hebben zich ervan vergewist dat het gaat om een financieel solide onderneming, met een goed business plan”.

Het lijkt vreemd dat juist een sportwagenfabrikant Saab overneemt, maar Van den Berg wijst er wel op dat dit gebeurde nadat een overname door Koenigsegg, eveneens een fabrikant van sportwagens, was afgeketst.

Nieuwe modellen

Het aantal verkochte Saabs in ons land lag lang op drie- tot vierduizend per jaar, maar dat werden er de afgelopen jaren veel minder. Van den Berg durft nu weer te mikken op zo’n 2500 per jaar. Saab heeft volgens hem nieuwe auto’s op stapel staan die “productierijp” zijn.

De nieuwe 9-5 staat nu op de productielijn. De nieuwe 9-4X gaat aan het einde van het jaar in productie. En dan komt er een nieuwe 9-3. “Dat is de eerste auto waar wij zelf een fikse vinger in de pap hebben en die staat voor eind 2012 op de lijst”, laat Spyker-topman Muller weten.

Dealernetwerk

Dat Saab voor Spyker aantrekkelijk is vanwege het netwerk van dealers heeft volgens Van den Berg wel een rol gespeeld bij de overname, maar geen doorslaggevende.

“Een van de grootste voordelen voor Spyker zelf is de acquisitie van een dealernetwerk van elfhonderd Saab-dealers. Het heeft ons tien jaar gekost om veertig dealers bij elkaar te schrapen. We krijgen er nu elfhonderd bij”, zegt Muller daarover.

Gedeelde techniek?

Spyker-bezitters kunnen voorlopig nog niet naar een Saab-dealer voor reparaties en onderhoud. “Het is zo dat Saab en Spyker zeker de eerste paar jaar zeer weinig delen qua techniek. Op termijn gaan we natuurlijk proberen zo veel mogelijk techniek te delen.”

Lening

Volgens Spyker-topman Victor Muller gaat er geen cent van de lening van 400 miljoen euro van de Europese Investeringsbank (EIB) voor de overname van Saab naar Spyker.

“Dat kan helemaal niet. Sommigen denken dat Spyker zo met z’n vingers in de kassa kan gaan zitten van Saab. De lening van de EIB is een lening die tot op de laatste euro is gespecificeerd waaraan die mag worden uitgegeven. Iederen die roept dat Spyker de overname alleen maar heeft gedaan om aan de 400 miljoen van de EIB te komen, heeft geen idee waar die het over heeft”, aldus Muller.

De EIB-lening, die als doorslaggevend wordt gezien voor de overname van Saab door Spyker, is nog niet zeker. De Europese Commissie liet woensdag weten dat ze zo snel mogelijk kijkt naar de aanvraag. Voor het merendeel van de lening moet worden onderzocht of deze voldoet aan regels op het gebied van staatshulp. De Zweedse overheid verstrekt een staatsgarantie op de lening.

Spyker is verder volgens Muller niet door General Motors, het moederconcern van Saab, onder druk gezet om grootaandeelhouder Vladimir Antonov uit te kopen om te voorkomen dat technologie van Saab wegvloeit naar Rusland. “We deden het omdat het kon. De omstandigheden waren geschikt en qua timing kwam het goed uit.”

Ontwikkeling

De topman zei verder over voldoende financiële middelen te beschikken om de ontwikkelingsperiode van drie jaar voor nieuwe Saab-modellen te overbruggen. “Absoluut”, aldus Muller. Hij verwees naar een dinsdag met durfkapitalist GEM Global Yield Fund overeengekomen krediet van 150 miljoen euro waarop Spyker een beroep kan doen.

Muller wilde geen winstverwachting of verkoopprognose geven voor Saab. “Daar kan ik niets meer over zeggen omdat Saab nu onderdeel is van een beursgenoteerd bedrijf.”

Held

Een heldenontvangst viel Muller woensdag te deel toen hij de Saab-fabriek in Trollhattan bezocht. Naar schatting drieduizend werknemers van de autofabrikant hadden zich voor het Saab-museum in de stad verzameld om kennis te maken met de Nederlander. Compleet met spandoeken met de tekst ‘Victory for Victor’ trakteerden de aanwezigen de topman op applaus en gejubel.

Muller zelf sprak volgens Zweedse media van een “overweldigend welkom” in de fabriek in Trollhattan. “Ik ben werkelijk verbluft u hier allemaal te zien vandaag. Ik was niet voorbereid op zo veel enthousiaste mensen. Dit onderschrijft dat we het juiste besluit hebben genomen”, hield hij zijn gehoor voor.

DNA

Muller kwam vooral met een boodschap van hoop. Hij hield de al in feeststemming verkerende werknemers voor dat ze met hem een eigenaar hadden gekregen die wil werken voor Saab. Het eerste dat het merk nu moet doen, is zijn DNA terugkrijgen dat het in de jaren onder GM is kwijtgeraakt, ging hij verder.

De ondernemer ziet de toekomst met vertrouwen tegemoet en beloofde binnen een paar jaar winst voor de firma. Een grote reclamecampagne zou op dit moment het domste zijn wat Saab kan doen, zei hij op vragen van journalisten. Vandaag de dag zijn er namelijk geen auto’s om te verkopen. “We moeten eerst beginnen met de productie en dan moeten mensen onze auto’s kopen.”

Warme woorden had Muller over voor de werknemers. “Dit zijn de best denkbare werknemers die er zijn”, verklaarde Muller na de enthousiaste ontvangst. Hij keert donderdag in Nederland terug.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel