nieuws

Redding Opel laat op zich wachten

Home

Redding Opel laat op zich wachten

Een oplossing voor de toekomst van Opel laat nog even op zich wachten. Overleg tussen de partijen die een besluit moeten nemen met welke partij zij in zee gaan, heeft in de nacht van woensdag van donderdag geen witte rook opgeleverd.

Dat liet de Duitse minister Karl-Theodor zu Guttenberg van Economische Zaken donderdagochtend na urenlange besprekingen in Berlijn weten. De partijen hopen vrijdag met een oplossing te komen.

Voor de Duitse regering zijn alleen Fiat en producent van auto-onderdelen Magna nog kandidaat om Opel over te nemen. De investeringsmaatschappij RHJ International en de Chinese autofabrikant Beijing Automotive Industry Corp (BAIC) zouden geen kans meer maken. General Motors, het moederbedrijf van Opel, en de Amerikaanse regering hebben de doorslaggevende stem in de keuze.

Zu Guttenberg haalde donderdag uit naar zijn Amerikaanse gesprekspartners. Volgens hem werd de Duitse regering opeens geconfronteerd met een verzoek om 300 miljoen euro aan extra financiering aan Opel te geven. Zu Guttenberg noemde dit “nogal schandalig”.

De Duitse overheid moet waarschijnlijk al voor miljarden euro’s aan overbruggingskredieten garant staan om Opel een nieuwe start te geven. Voor de regering-Merkel staat er veel op het spel, omdat Opel een grote werkgever is in Duitsland.

Andere Europese landen vrezen nu dat Duitsland er vooral op uit is om zoveel mogelijk werkgelegenheid te behouden ten koste van activiteiten in andere landen. Fiat en Magna zouden ook toezeggingen hebben gedaan om hun gesprekspartner gunstig te stemmen. De Europese Commissie wil daarom zo snel mogelijk een EU-beraad over de situatie bij Opel.

Vrijdag komen ministers van een aantal EU-landen in Brussel bijeen om te praten over de situatie bij Opel. Volgens de woordvoerder van Europees Commissaris Günther Verheugen is het de bedoeling dat de lidstaten elkaar op de hoogte brengen van de nieuwste onwikkelingen. In maart vond al een soortgelijke bijeenkomst plaats.

Naast Verheugen neemt ook de Nederlandse eurocommissaris Neelie Kroes (Concurrentie) aan de bijeenkomst deel. Zij moet toezien of eventuele staatssteun aan Opel in overeenstemming is met de EU-regels.

GM kan zelf niet meer verder met Opel. Het Amerikaanse autoconcern heeft grote problemen om overeind te blijven en ligt aan het infuus van de Amerikaanse overheid. Woensdag bleek dat obligatiehouders die in totaal 27 miljard dollar aan schuldpapieren van de onderneming bezitten, niet akkoord gaan met sanering van de schulden.

Euroda, de Europese organisatie van Opel- en Vauxhall-dealers, liet donderdag weten 500 miljoen euro te willen bijdragen voor de redding van Opel. Eerder liet Euroda al weten een bedrag van 150 euro per verkochte nieuwe auto te willen steken in een nieuw Opel.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel