nieuws

MINI viert 50ste verjaardag

Home

MINI viert 50ste verjaardag

Vijftig jaar geleden waren zuinige auto’s net zo actueel als vandaag de dag het geval is. Na de Suez-crisis in 1956 kreeg ontwerper Alec Issigonis van de British Motor Corporation (BMC) de opdracht om een zuinige auto te ontwikkelen. Buiten het feit dat het autootje zuinig moest zijn, moest er optimaal gebruik gemaakt worden van de beperkte ruimte met evengoed plaats voor vier personen en de auto moest makkelijk zijn in het gebruik.

MINI kreeg een nieuw leven nadat BMW in 1994 de toenmalige eigenaar Rover overnam. BMW besloot een nieuwe MINI te lanceren; met respect voor de geschiedenis maar een die wel voldoet aan de eisen van vandaag de dag. “MINI is geen auto om van A naar B te komen, MINI is een lifestyle”, aldus MINI.

Sinds de introductie van de nieuwe MINI in 2001 zijn er wereldwijd 1,5 miljoen van verkocht. Ze zijn nu te koop in tachtig landen, sinds dit jaar ook in Brazilië.

Ook MINI heeft last gehad van de economische crisis, maar in juli van dit jaar lagen de verkopen alweer 0,3 procent hoger dan in juli vorig jaar. Vooral de nieuwste versie van de MINI-cabriolet weet kopers te lokken. In Duitsland kende MINI in juli zelfs de beste verkoopmaand ooit met ruim 3200 verkochte auto’s.

Bron: ANP

Op de foto ontwerper Alec Issigonis bij de perspresentatie van de MINI. AMT was er uiteraard bij. “Ontworpen als een damesschoen, klein van buiten, ruim van binnen, zeer knappe constructie, nooit eerder vertoond, en: Grand Prix wagen-achtige wegligging”, concludeerden we in 1959. Uiteraard waren we er ook in 2001 als de kippen bij om de nieuwe Cooper binnenste buiten te keren. De nieuwe MINI, ontworpen onder regie van BMW zat vol compacte high tech zagen we.

Video: MINI-geschiedenis in vogelvlucht.

Reageer op dit artikel