nieuws

Magna-topman: overeenstemming overname Opel

Home

Magna-topman: overeenstemming overname Opel

De Canadese producent van auto-onderdelen Magna heeft overeenstemming bereikt met General Motors om Opel over te nemen. Magna krijgt een belang van 55 procent in de Duitse dochter van GM. Dat heeft Magna-topman Siegfried Wolf donderdag laten weten.

De raden van bestuur van Magna en van GM moeten de definitieve overeenkomst nog goedkeuren. Het Canadese Magna voert al weken een strijd met de in België geregistreerde investerings- maatschappij RHJ International om Opel in te lijven.

De deal met Magna betekent niet automatisch dat RHJ nu uit de race is. John Smith, die namens GM onderhandelt over de verkoop van Opel, liet eerder nog weten een voorkeur te hebben voor een deal met de Belgen. De Duitse politiek en invloedrijke vakbonden hebben echter een duidelijke voorkeur voor het bod van Magna.

De Duitse vakbond IG Metall is blij met de deal. “Dit is goed nieuws voor de onderneming, het merk Opel en de mensen die bij Opel werken”, aldus de bond.

De onderhandelingen met Magna liepen tot nu toe vast op onenigheid over de toegang van de nieuwe eigenaren van Opel tot technologische kennis van GM en over de toekomst van de Russische activiteiten van GM. Magna werkt bij de overnamepoging samen met de Russische staatsbank Sberbank en is van plan samen met de autofabrikant Gaz auto’s te gaan fabriceren in Rusland.

Magna wil de productie van auto’s bij Opel opschroeven. RHJ wil juist de productie inkrimpen om Opel weer winstgevend te maken en houdt bovendien de optie open om de divisie in een later stadium weer aan GM terug te verkopen.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel