nieuws

Koenigsegg koopt Saab van General Motors

Home

Koenigsegg koopt Saab van General Motors

De Zweedse fabrikant van exclusieve sportauto’s Koenigsegg neemt het verlieslatende Saab over van General Motors. Daartoe hebben de bedrijven een principe-akkoord bereikt, zo meldt de website van GM Europe dinsdag.

Een overnameprijs wordt niet genoemd. Wel zegt GM dat de transactie wellicht tot stand komt met behulp van een investering van 600 miljoen dollar door de Europese Investerings Bank. De Zweedse overheid zou garant staan voor aflossing van dat bedrag.

Koenigsegg bouwt met 45 medewerkers bolides die rond de 1 miljoen dollar per stuk kosten. Het bedrijf, opgericht door Christian von Koenigsegg, bestaat pas vijftien jaar.

Saab, opgericht in 1937 als vliegtuigfabrikant, houdt zich sinds 1946 bezig met het maken van auto’s. Het bedrijf heeft circa 3400 medewerkers. Saab zegt 1 miljard dollar nodig te hebben om fabrieken op de schop te nemen, nieuwe modellen te introduceren en het verwachte verlies van 3 miljard kroon (276 miljoen euro) op te vangen.

Koenigsegg maakte vorig jaar achttien auto’s, terwijl er bij Saab meer dan 93.000 van de band rolden. Vanwege het grote verschil in omvang zijn analisten sceptisch over de voorgenomen transactie. “De enige aanleiding lijkt me dat de kopers Saab een nieuwe, unieke uitstraling willen geven. Een andere reden kan ik niet bedenken”, aldus Mikael Wickelgren, auto-expert van de Universiteit van Skövde.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel