nieuws

GM vraagt uitstel van betaling

Home

GM vraagt uitstel van betaling

General Motors heeft maandag bij een rechtbank in New York uitstel van betaling aangevraagd. GM, ooit de grootste autobouwer ter wereld maar al jaren zwaar verliesgevend, hoopt met miljardensteun van de Amerikaanse overheid een doorstart te kunnen maken.

Door de gang naar de rechter voorkomt GM voorlopig dat schuldeisers hun deel van de boedel kunnen opeisen. Het krijgt daardoor enkele maanden de tijd zijn schulden te saneren en een forse reorganisatie door te voeren. Er gaan zeker elf fabrieken dicht. GM heeft de afgelopen jaren al tienduizenden banen geschrapt om de kosten terug te dringen.

Naar verwachting steekt de Amerikaanse overheid ruim 30 miljard dollar in een doorstart van GM. De Canadese overheid springt voor bijna 10 miljard dollar bij. Door deze steun komt GM voorlopig voor het overgrote deel in staatshanden. De Amerikaanse regering krijgt een belang van 60 procent, voor de Canadese overheid is 12 procent van de aandelen weggelegd.

Obligatiehouders en vakbonden krijgen een minderheidsbelang. De afgelopen weken heeft GM met deze partijen een hard gevecht moeten voeren.

Vooral obligatiehouders, die nog 27 miljard dollar tegoed hadden van het autoconcern, lagen lange tijd dwars. Zij dachten bij faillissement meer uit de boedel van GM te kunnen krijgen dan het belang van 10 procent dat voor ze is gereserveerd in het nieuwe GM. Zij krijgen nu de mogelijkheid om in de toekomst hun belang tot 25 procent uit te breiden.

De vakbonden hebben moeten afzien van een claim van 10 miljard dollar voor gezondheidszorg voor werknemers en oud-werknemers. Zij krijgen via een stichting wel een belang van 17,5 procent in het nieuwe concern.

De ondergang van GM is het allergrootste Amerikaanse industriële bankroet ooit.

Het ‘nieuwe GM’ gaat verder zonder zijn Europese tak. Het belangrijkste onderdeel daarvan, Opel, werd afgelopen weekeinde verkocht aan de Canadese auto-onderdelenproducent Magna en diens Russische partners Sberbank en GAZ. Opel krijgt bij deze doorstart steun van de Duitse overheid. Saab onderhandelt nog met drie mogelijke investeerders over een overname.

Fiat, Chrysler

De verkoop van het failliete Chrysler aan Fiat is zondagavond laat door een faillissementsrechtbank in New York goedgekeurd. Chrysler komt in handen van Fiat, de vakbonden en de Amerikaanse en Canadese overheid. De schuldeisers van Chrysler krijgen in ruil hiervoor 2 miljard dollar. Chrysler (met de merken Chrysler, Dodge en Jeep) wil met behulp van Fiat een doorstart maken. Volgens de rechtbank is dit de enige manier voor Chrysler om weer levensvatbaar te worden.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel