nieuws

‘GM overweegt af te zien van verkoop Opel

Home

‘GM overweegt af te zien van verkoop Opel

GM overweegt af te zien van de verkoop van Opel. Het Amerikaanse autoconcern zou met 3 miljard euro aan hulpkredieten van de Amerikaanse en verschillende Europese overheden Opel en de Britse tak Vauxhall in eigen hand willen houden.

Dat meldden verschillende media dinsdag. Daarmee zou GM, dat sinds een doorstart in juli voor ruim 60 procent in handen is van de Amerikaanse overheid, de wens van Duitsland negeren. De Duitse regering staat klaar om Opel voor miljarden euro’s aan noodkredieten te voorzien, op voorwaarde dat de Duitse autofabrikant wordt verkocht aan het consortium van de Canadese producent van auto-onderdelen Magna en de Russische staatsbank Sberbank.

GM en Magna slaagden er de afgelopen weken echter niet in om een overeenkomst te sluiten. Naast Magna is investeringsmaatschappij RHJ International nog altijd in de race om Opel over te nemen.

“Duitsland heeft duidelijk gemaakt dat het interesse heeft in Magna, maar er kunnen ook andere bronnen van financiering zijn”, aldus een ingewijde in de Britse krant Financial Times. “Die worden nu onderzocht.”

Afgelopen vrijdag weigerde het bestuur van GM een verkoop aan Magna te steunen en moest topman Fritz Henderson onderzoeken hoe Opel overeind kan worden gehouden zonder verkoop. Het nieuwe voorstel moet op de volgende bestuursvergadering, begin september, worden besproken.

Het geld dat nodig is om Opel als GM-dochter te laten voortbestaan zou het Amerikaanse concern onder meer willen ophalen in Spanje en Groot-Brittannië. Beide landen herbergen fabrieken van Opel en hadden de afgelopen weken kritiek op het optreden van Duitsland, dat zich vooral zou bekommeren om het lot van de Duitse werknemers van Opel.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel