nieuws

GM klaar voor faillissement

Home

GM klaar voor faillissement

General Motors heeft de benodigde steun van de Amerikaanse overheid en belangrijke schuldeisers om op korte termijn faillissementsbescherming aan te vragen. Dat maakte GM donderdag bekend.

Het concern wil na de faillissementsprocedure op korte termijn een doorstart maken als een nieuw bedrijf dat voor het overgrote deel in handen is van de overheid. Dat nieuwe bedrijf zal met steun van het ministerie van Financiën alle bezittingen van GM overnemen.

De Amerikaanse overheid heeft “meer dan 50 miljard dollar” klaarliggen voor de reorganisatie, zo stelde GM donderdag tegenover de Amerikaanse toezichthouder op de financiële markten. In ruil voor de investering krijgt de overheid een belang van 72,5 procent in het nieuwe GM. Een beleggingsfonds van de vakbond United Auto Workers krijgt 17,5 procent van de aandelen in bezit.

Een groep schuldeisers is volgens GM bereid om zijn vorderingen kwijt te schelden in ruil voor een belang van 10 procent in het gereorganiseerde bedrijf. De investeerders, die samen 27 miljard dollar aan obligatieleningen uit hebben staan bij het bedrijf, krijgen daarnaast de optie op nog eens 15 procent van de aandelen ‘New GM’.

Zij moeten voor zaterdagmiddag vijf uur (plaatselijke tijd) aangeven of ze met het aanbod instemmen en de door het Witte Huis en GM gewenste snelle faillissementsprocedure ondersteunen. Doen zij dit niet, dan vervalt het bod en krijgen ze aanzienlijk minder terug voor hun leningen, stelde GM in het bod.

Volgens een medewerker van het Witte Huis die anoniem wil blijven, zal ongeveer 35 procent van de schuldeisers het aanbod aannemen. Volgens hem duurt het bij een faillissement zeker 2 tot 3 maanden voordat GM een doorstart kan maken. “GM is een veel ingewikkelder bedrijf dan Chrysler, het is een wereldwijd bedrijf.”

De faillissementsaanvraag van branchegenoot Chrysler wordt deze week in hoog tempo behandeld door de rechtbank van New York. Chrysler, dat al zijn fabrieken stillegde op het moment dat het faillissement werd aangevraagd, wil met hulp van Fiat een doorstart maken.

Volgens de Witte Huis-medewerker loopt overheidssteun voor GM bij een doorstart op tot 40 miljard dollar, waarvan ongeveer 9 miljard voor rekening van de Canadese overheid moet komen. Hij wilde niet ingaan op de vraag welke vorm een faillissementsaanvraag van GM zal hebben. Alom wordt verwacht dat het een ‘chapter 11’-procedure zal zijn, waarbij een bedrijf operationeel kan blijven en tegelijkertijd kan reorganiseren.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel