nieuws

GM houdt deur doorstart Saab op een kier

Home

GM houdt deur doorstart Saab op een kier

GM houdt de deur op een kier voor een doorstart van Saab. Dat zegt een woordvoerder van GM tijdens een persconferentie vrijdagmiddag. “We beginnen met het ordentelijk neerleggen van Saab. Als er gedurende het proces een koper komt, zijn we bereid naar een voorstel te kijken”, aldus de zegsman.

Het besluit Saab langzaam af te bouwen hoeft volgens hem niet te betekenen dat het automerk definitief verdwijnt. Volgens GM maakt het niet uit waar het voorstel vandaan komt, dus in theorie zou dat alsnog Spyker Cars kunnen zijn. Ook het Chinese BAIC, dat de technologie van de oude Saab-modellen 9-3 en 9-5 kocht, is een optie.

Kopers

“We hebben vandaag echter geen contact gehad met BAIC”, aldus de woordvoerder van GM Europe die niet wil zeggen hoe lang het afbouwproces kan duren. GM acht het voorts zeer mogelijk dat het merk Saab door een andere partij wordt gekocht, voordat de onmanteling is afgerond. Een economisch commentator noemde vrijdagmiddag op het Zweedse TV4 Volvo als een van de potentiële kopers. Volvo-personenwagens is van Ford en zelf verwikkeld in een mogelijke overname door het Chinese Geely.

Volvo Trucks heeft zijn Zweedse oorsprong behouden en zou een kandidaat kunnen zijn.Bij Saab Automobiles werken 3400 mensen, waarvan de meeste in de autofabrieken in het Zweedse Trollhättan, vlakbij Gotenburg. Zweedse overheden schatten dat toeleveranciers meegerekend er in het land tenminste 8000 banen verdwijnen als Saab volledig wordt neergelegd.

Verder heeft Saab wereldwijd elfhonderd dealers.”Het is heel erg spijtig voor alle betrokkenen dat het niet is gelukt een deal tussen GM en het Nederlandse Spyker te bereiken”, stelt de Zweedse minister van Economische Zaken Maud Olofsson tijdens de persconferentie. “Er werken bij Saab veel mensen met een belangrijke competentie en daarop leggen we nu de focus”. De Zweedse regering, lokale overheden en andere partijen bekijken vanaf maandag hoe er voor de werknemers van Saab een nieuwe plek kan worden gevonden op de Zweedse arbeidsmarkt. De hogeschool van Trollhättan is al gevraagd om herscholingen voor te bereiden.

Dealers

Volgens Kees van den Berg, directeur van Saab-importeur Beherman Nederland, hoeven Saab-rijders zich voorlopig geen zorgen te maken nu General Motors de activiteiten van zijn Zweedse dochter wil afbouwen. “Zij zullen hier voorlopig niets van merken. Garanties blijven van kracht en onderdelen blijven geleverd worden.”

Onderhoud

Klanten kunnen volgens Van den Berg de komende jaren gewoon bij de Saab-dealer terecht voor reparaties en onderhoud. Dat zijn activiteiten waar de autobedrijven altijd goed aan hebben kunnen verdienen en daarom zullen zij daar naar verwachting mee doorgaan. De levering van nieuwe onderdelen zal in ieder geval de komende tien jaar worden voortgezet. Saab heeft in Nederland 28 officiële dealers.

Wie nog overweegt een nieuwe Saab te kopen, moet er volgens Van den Berg snel bij zijn want de productie zal naar verwachting snel stopgezet worden. Daarom is het goed mogelijk dat de laatste modellen collector’s items worden. “Saab is een mooi merk. Bij onze dealers zijn nog een aantal modellen beschikbaar, waaronder de 9-3, 9-5 en de cabrio. Mensen zouden kunnen denken, dit zou wel eens de laatste kunnen zijn”, aldus de directeur.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel