nieuws

GM geeft opheldering over lot Opel

Home

GM geeft opheldering over lot Opel

General Motors (GM) maakt donderdag zijn besluit bekend over de toekomst van zijn noodlijdende dochteronderneming Opel. Het concern houdt om 14.30 uur een persconferentie in Berlijn. De afgelopen twee dagen heeft het bestuur van GM druk vergaderd in de Verenigde Staten. Het is al maanden onduidelijk wat het concern met Opel wil.

De nieuwe leiding van GM, dat in de zomer door de Amerikaanse overheid van de ondergang werd gered, zou overwegen af te zien van de verkoop van de dochteronderneming. Dat zou betekenen dat mogelijk drie belangrijke fabrieken in Europa worden gesloten: twee fabrieken in Duitsland en een in Antwerpen.

Duitsland staat al tijden klaar om Opel voor miljarden aan staatssteun te geven, op voorwaarde dat de autofabrikant wordt verkocht aan het consortium van de Canadese producent van auto-onderdelen Magna en de Russische staatsbank Sberbank. Dat zou de minste banen in Duitsland kosten. In de tussentijd heeft de Duitse overheid Opel een overbruggingskrediet verstrekt zodat het kan doordraaien zolang de onderhandelingen lopen.

GM lieten eerder weten zijn voorkeur te geven aan een rivaliserend bod van de Belgische investeringsmaatschappij RHJ International. Een deal met de Belgen zou eenvoudiger uit te voeren zijn.

Het lot van Opel is een groot dilemma voor het Amerikaanse concern omdat aan alle opties risico’s kleven. Door te verkopen aan Magna raakt het concern belangrijke technologie op het gebied van kleine auto’s kwijt en de mogelijkheid om marktaandeel te winnen in de snel groeiende Russische automarkt. De verlieslatende tak in eigen hand houden is eveneens lastig omdat het bedrijf al moeite heeft om de Amerikaanse divisie weer op de rails te krijgen.

De persbureaus DPA en Reuters meldden donderdag al voor de persconferentie dat GM bereid zou zijn Opel toch aan Magna te verkopen. Dit op basis van bronnen die betrokken zijn bij de onderhandelingen. “Het wordt Magna, maar onder voorwaarden”, aldus een van de betrokkenen.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel