nieuws

GM-baas stuurt aan op einde Saab

Home

GM-baas stuurt aan op einde Saab

Beter een einde aan de terreur dan een terreur zonder einde. Dat zei Bob Lutz, vice-voorzitter van de raad van bestuur van GM maandagochtend vroeg tegen de Zweedse omroep SVT over de liquidatie van Saab Automobiles. Een toekomst van Saab bij het Nederlandse Spyker Cars lijkt daarmee echt verkeken.

Meerdere media meldden afgelopen weekend dat de productie van de nieuwe Saab 9-5 naar China zou zijn verhuisd, maar dat ontkende GM maandachochtend. Vrijdag zei GM dat het doorgaat met het afbouwen van Saab, maar dat het bedrijf nog wel kijkt naar drie overnamebiedingen. Daaronder is een derde bod van Spyker Cars.

Lutz zei tegen de SVT echter: “Als iemand een beetje wil verdienen met Saab, dan moet je beginnen met heel veel geld in te brengen. Ik geloof niet in een toekomst voor Saab. We hebben de startknop voor het afbouwproces in december ingedrukt en daarmee is het einde van het automerk nabij”. Saab Automobiles heeft als onderdeel van GM jarenlang met verlies gedraaid en het Amerikaanse concern veel geld gekost. Volgens Lutz is de voortdurende discussie over het wel of niet verkopen van Saab een ‘terreur’ die afgelopen moet zijn.

De Zweedse vakbonden zijn woedend over de werkwijze van GM. De woordvoerders van de twee grootste werknemersorganisaties bij Saab zeggen dat Spyker Cars een heel goed bod heeft gedaan. De technieken en materialen van de oude modellen Saab 9-3 en 9-5 zijn in december wel verkocht, aan het Chinese BAIC.

Spyker-topman Victor Muller is zondag naar Detroit gevlogen. Muller denkt dat het met de ontmanteling van Saab niet zo’n vaart zal lopen. “Dat er nu een bedrijf is aangesteld om Saab te ontmantelen, was te verwachten. Alleen heeft men van de rechtbank nog niet de benodigde toestemming gekregen en dat kan best nog wel een paar dagen duren. Ik denk eerlijk gezegd dat het daarom niet zo’n vaart zal lopen. Ik kan zelfs verzekeren dat alles er nog staat en dat vandaag de productie gewoon begint” , verklaarde Muller tegen de Telegraaf.

Voorafgaand aan de autoshow in Detroit zei Mark Reuss, topman van GM Noord-Amerika, dat GM nog steeds alle opties voor Saab bekijkt. “We proberen Saab nog steeds intact te houden voor een eventuele koper. We kijken naar alle biedingen die binnenkomen. Dat is op dit moment de status”, aldus Reuss maandag.

Bron: ANP / Telegraaf

Reageer op dit artikel