nieuws

Ford verkoopt Volvo aan Geely

Home

Ford verkoopt Volvo aan Geely

De Chinese autoproducent Zheyiang Geely heeft een principeakkoord bereikt met Ford over de verkoop van Volvo Cars. Dat heeft Ford woensdag bekendgemaakt. De Chinese autoriteiten moeten de overeenkomst formeel nog wel goedkeuren.

Ford en Geely hadden nog belangrijke vragen openstaan over hoe de twee kunnen samenwerken op het gebied van patenten. Daarover hebben zij nu overeenstemming bereikt.

Een definitieve overeenkomst word naar verwachting in het eerste kwartaal volgend jaar ondertekend. De overdracht zal naar verwachting in het tweede kwartaal plaatsvinden.

Geely neemt Volvo naar verluidt voor ongeveer 2 miljard dollar over van Ford. Daarmee betaalt het Chinese bedrijf aanzienlijk minder dan de 6,5 miljard dollar die Ford in 1999 overmaakte aan de Volvo Group. Dat bedrijf legde zich sindsdien vooral toe op de productie van vrachtwagens en bussen.

Ford gaf eerder al aan dat Geely de voorkeur had bij een verkoop van Volvo.

De belangrijkste fabrieken van Volvo staan nog steeds in de Zweedse regio Gotenburg/Uddevalla, waar het bedrijf in 1927 de allereerste Volvo, de ÖV4, van de band liet rollen. In Zweden biedt het bedrijf tegenwoordig werk aan ruim 13.000 medewerkers. Ook in de Belgische plaats Gent en in het Chinese Chonqing worden Volvo’s geproduceerd.

Tot enkele jaren geleden werden er ook in Nederland Volvo’s gemaakt. De productie van de laatste Volvo-modellen in de NedCar-fabriek in Born werd echter in 2004 stilgelegd. De band van Nederland met Volvo stamt uit 1972, toen het Zweedse bedrijf een belang nam in DAF.

Volvo, bekend van modellen als de Amazon, de P1800 en de 244, is een van de pioniers op het gebied van veiligheid. Zo liet het bedrijf vijftig jaar geleden als eerste autoproducent standaard een driepuntsveiligheidsgordel, een uitvinding van Volvo-ingenieur Nils Bohlin, inbouwen. Naar schatting van de Zweedse autofabrikant zijn sindsdien door die gordels meer dan een miljoen mensenlevens bij ongevallen gespaard.

Volvo produceerde vorig jaar wereldwijd ongeveer 375.000 auto’s met in totaal 20.000 personeelsleden.

Video: De geschiedenis van Volvo

Bekijk deel 1Bekijk deel 2

Van koelkast naar auto’s

De Zhejiang Geely Holding Group heeft zich in iets meer dan twintig jaar opgewerkt van fabrikant van koelkasten tot een van de grootste onafhankelijke autoproducenten van China.

Het in 1986 opgerichte bedrijf richt zich sinds eind jaren negentig op de productie van auto’s. In de jaren daarvoor werden de koelkasten die het bedrijf vanaf de oprichting fabriceerde ingeruild voor lichte motorfietsen en scooters.

Inmiddels heeft Geely ongeveer twaalfduizend mensen in dienst. Het bedrijf fabriceert in zes verschillende fabrieken, met een totale capaciteit van 300.000 auto’s per jaar, meer dan dertig verschillende modellen. Die worden niet alleen in China, maar ook in landen als Rusland, Oekraïne en Indonesië aan de man gebracht.

In de eerste elf maanden van dit jaar verkocht Geely bijna 282.000 auto’s, ruim 50 procent meer dan in de eerste elf maanden van 2008. Het overgrote deel van de Geely’s wordt binnen China verkocht. Van de ruim 35.000 auto’s die in november werden verkocht, kwamen er vierduizend bij een eigenaar in het buitenland terecht.

Het bedrijf heeft oprichter en huidig voorzitter Li Shufu geen windeieren gelegd. De ingenieur is volgens onderzoeksinstituut Hurun de op 122 na rijkste persoon in China, met een geschat vermogen van ongeveer 1 miljard dollar.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel