nieuws

Ford denkt in 2011 weer winstgevend te zijn

Home

Ford denkt in 2011 weer winstgevend te zijn

Topman Alan Mulally van Ford Motor verwacht dat het bedrijf in 2011 weer winstgevend is, ook al herstelt de markt nu veel langzamer dan na eerdere recessies het geval was.

“Het is een langzamer herstel dan we in het verleden hebben gezien”, zei Mulally in het Indiase New Delhi. Daar maakte Ford woensdag bekend dat het begin volgend jaar met een klein model auto de snel groeiende Indiase markt opgaat.

Volgens de topman van Ford moet de economie zich eerst echt goed herstellen, voordat de autoverkopen in de VS weer aan zullen trekken. Omdat Ford blijft investeren verwacht het bedrijf pas in 2011 weer zwarte cijfers te schrijven. Het concern heeft de afgelopen drie jaar verlies gemaakt.

De ogen van Ford zijn nu, net als die van andere automakers, gericht op de regio’s waar nog groei zit, zoals India. Het bedrijf investeert daar 500 miljoen dollar om de capaciteit van een bestaande fabriek bij Chennai te verdubbelen. Daar zal de kleine Ford Figo, Italiaanse straattaal voor ‘cool’, geproduceerd worden.

China

Chinese staatsmedia meldden dinsdag dat Ford zijn productiecapaciteit in China gaat uitbreiden met de bouw van een derde fabriek. De plannen zouden vrijdag worden bekendgemaakt. Ford bouwt in China auto’s met de Chinese partner Chongqing Changan Automobile en Mazda. De nieuwe fabriek komt te staan in de zuidwestelijk gelegen stad Chongqing en zal naar verwachting een jaarlijkse productiecapaciteit hebben van minstens 150.000 auto’s. Nu bedraagt de capaciteit van Ford in China al 447.000 voertuigen per jaar. Ford bouwt onder meer de Mondeo en de Focus in China.

China is een belangrijke groeimarkt voor autofabrikanten. Het land haalde in januari de Verenigde Staten in als grootste automarkt ter wereld. De verwachting is dat de autoverkoop in China dit jaar met meer dan 20 procent toeneemt.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel