nieuws

Fiat overweegt fusie met General Motors Europe

Home

Fiat overweegt fusie met General Motors Europe

Fiat gaat kijken of een fusie tussen dochterbedrijf Fiat Group Automobiles en General Motors (GM) Europe haalbaar is, op initiatief van topman Sergio Marchionne. Dat maakte het concern zondag bekend na een bijeenkomst van het bestuur van de autobouwer.

De gezamenlijke onderneming, waar ook Chrysler toe zou behoren, zou een jaaromzet van 80 miljoen euro hebben. Chrysler, dat vorige week failissementsbescherming aanvroeg, maakt met behulp van Fiat een doorstart. Marchionne kijkt in de plannen ook naar de mogelijkheid om Fiat Group Automobiles zelfstandig verder te laten gaan als een fusie met de Europese tak van GM doorgaat. Het bedrijf zou mogelijk een beursnotering krijgen.

GM heeft in Europa ongeveer 54.500 mensen in dienst. Het onderdeel van de Amerikaanse autobouwer verkocht in 2008 meer dan 2 miljoen auto’s. GM verkoopt onder meer de merken Opel, Chevrolet en Saab in meer dan veertig Europese landen.

Het Amerikaanse GM verkeert net als Chrysler in zware financiële problemen door de instortende autoverkopen. Het concern heeft nog tot 1 juni gekregen van de Amerikaanse overheid om met een plan te komen waaruit blijkt dat het bedrijf zelfstandig kan blijven voortbestaan.

Het dochterbedrijf van Fiat met Fiat, Lancia en Alfa Romeo heeft meer dan 52.000 werknemers. Maserati en Ferrari, ook van Fiat, behoren niet tot Automobiles. Daarnaast heeft Fiat onder meer ook het truckmerk Iveco, eveneens geen onderdeel van Automobiles.

Fiat haalt iets minder dan de helft van zijn omzet uit Automobiles. Vorig jaar draaide de tak een omzet van 26,9 miljard euro en een bedrijfsresultaat van 460 miljoen euro. Een jaar eerder bedroeg de omzet 26,8 miljard euro en de operationele winst 635 miljoen euro.

Fiat-topman Marchionne reisde maandag naar Duitsland om de Duitse ministers van Economische Zaken en Buitenlandse Zaken, Karl-Theodor zu Guttenberg en Frank Walter Steinmeier, van zijn plannen te overtuigen. De Fiat-topman praat ook met de voorzitter van de ondernemingsraad van Opel, Klaus Franz. Die liet vorige week al weten niets in de voorgenomen fusie te zien, omdat die volgens hem leidt tot de sluiting van fabrieken en het verdwijnen van duizenden banen.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel