nieuws

Europese solidariteitsactie bij Opel in Antwerpen

Home

Europese solidariteitsactie bij Opel in Antwerpen

Bij de Opel-fabriek in Antwerpen is woensdag een solidariteitsactie gehouden. Delegaties uit alle Europese landen met een Opel-fabriek waren daarbij aanwezig. Er waren volgens de vakbonden ruim vijfduizend mensen. De politie hield het op 2500 tot 3000 personen. Behalve Opel-medewerkers waren er ook delegaties van onder meer Volvo en Daf naar Antwerpen gekomen.

Een van de sprekers was voorzitter Klaus Franz van de Europese ondernemingsraad van het autoconcern. Hij benadrukte dat de vakbonden ervoor zullen vechten de productie van een kleine suv naar Antwerpen te halen. “Die suv is Antwerpen beloofd, nadat Antwerpen het had gehaald van een fabriek in China”, aldus Franz. Hij verwees daarmee naar een besluit van General Motors uit 2008 om nieuwe suv’s niet in China maar in Antwerpen te bouwen.

De Europese vakbonden herhaalden in Antwerpen ook nogmaals hun eisen: geen fabrieksluitingen en geen dwongen ontslagen.

Magna, dat Opel heeft overgenomen, lijkt van plan de fabriek in Antwerpen te sluiten. Belgische politici denken dat Magna onder druk staat van de Duitse regering, die bereid is miljarden euro’s in Opel te pompen, als ze daarmee werkgelegenheid in eigen land kan behouden.

Staatssteun is volgens de EU-regels verboden als daaraan protectionistische voorwaarden verbonden zijn. Een woordvoerder van eurocommissaris Neelie Kroes (Concurrentie) herhaalde woensdag dat Duitsland zich aan de Europese regels moet houden.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel