nieuws

Europees directeur GM stapt op

Home

Europees directeur GM stapt op

De directeur van de Europadivisie van het Amerikaanse autoconcern General Motors (GM), Carl-Peter Forster, stapt op. Het vertrek van de 55-jarige Forster hangt samen met de beslissing van GM om Opel niet te verkopen.

Forster maakte zich de afgelopen maanden sterk voor de overname van het Duitse autobedrijf door het Canadese Magna. Hij uitte eerder deze week forse kritiek op de beslissing van het moederbedrijf om Opel toch in eigen hand te houden.

GM kondigde aan in de komende dagen in overleg te gaan met alle betrokken partijen. Topman Fritz Henderson zei donderdag binnen “dagen of weken” een nieuw bestuur voor Opel en het Britse zustermerk Vauxhall te willen vormen.

OR van Opel eist zelfstandigheid

De ondernemingsraad (or) van Opel wil alleen met moedermaatschappij General Motors (GM) onderhandelen over saneringen als het bestuur van Opel onafhankelijk wordt.

“Opel moet in een naamloze vennootschap veranderd worden. We willen geen aanhangsel zijn dat vanuit Detroit wordt geregeerd”, aldus de voorzitter van de or, Klaus Franz, donderdag bij een bijeenkomst met tienduizend werknemers van het Duitse autobedrijf. “Dat is een voorwaarde voor onderhandelingen. Het kost GM niks. Het zou een gebaar van respect zijn om ons meer verantwoordelijkheid te geven.”

GM heeft meermaals gedreigd Opel failliet te laten verklaren, als het personeel niet bereid zou zijn om concessies te doen. Maar volgens Franz hoeft GM voorlopig nergens op te rekenen. “Voor het vorige concept van GM hebben de medewerkers van Opel geen cent over”, zei hij over een plan dat GM in mei presenteerde. Vorige maand stemde het personeel van Opel wel in met een loonoffer als de autofabrikant door de Canadese producent van auto-onderdelen Magna zou worden overgenomen.

Bij Opel in Antwerpen werden vandaag werkonderbrekingen gehouden. De paniek is daar flink toegeslagen sinds bekend is dat Opel in handen blijft van General Motors. Voor het voortbestaan van de fabriek wordt gevreesd.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel