nieuws

Duitsland nog overtuigd van Opel-deal

Home

Duitsland nog overtuigd van Opel-deal

Volgens de Duitse minister van Economische Zaken Karl Theodor zu Guttenberg is de overname van autofabrikant Opel door het Canadese Magna niet in gevaar. De minister zei zaterdag dat hij zorgen van EU-commissaris Neelie Kroes (Concurrentie) kon pareren.

In een brief aan Guttenberg stelde Kroes dat zij sterke aanwijzingen heeft dat de Duitse steun van 4,5 miljard euro die aan Opel is toegezegd, is beloofd onder de voorwaarde dat Magna de meerderheid van de aandelen zou verwerven. Dat is in strijd met de EU-regels voor staatssteun en interne markt, stelde Kroes.

De commissaris legde de Duitse minister uit dat General Motors een vrije keuze moet kunnen maken voor een koper van Opel, waarbij de Duitse overheidshulp geen verschil mag maken. Kroes verklaarde ook dat de Duitse steun niet mag worden gebruikt om alleen de Duitse vestigingen van Opel in stand te houden. De autofabrikant heeft ook vestigingen in zes andere EU-landen, die hierover hadden geklaagd.

Volgens Guttenberg verloopt de overname van Opel door Magna volgens schema. Op de vraag of de zorgen van Kroes roet in het eten kunnen gooien, antwoordde de minister ontkennend.

Maandag liet de Duitse regering General Motors schriftelijk weten dat de staatssteun van 4,5 miljard euro die Duitsland aan Opel heeft toegezegd niet afhankelijk is van welke partij Opel overneemt van General Motors.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel