nieuws

Duitsland bereid Opel alleen te ondersteunen

Home

Duitsland bereid Opel alleen te ondersteunen

Duitsland staat klaar om Opel zonder hulp van andere Europese landen een noodkrediet van 4,5 miljard euro te verstrekken, als de huidige eigenaar General Motors (GM) besluit de autofabrikant te verkopen aan het Canadese Magna. Dat zei staatssecretaris van Economische Zaken Jochen Homann woensdag tegen de Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Om langdurige onderhandelingen tussen General Motors, Magna en andere Europese landen waar Opel fabrieken heeft te voorkomen, biedt Duitsland aan alle kredieten die Opel nodig heeft om te overleven zelf te verstrekken. Andere landen met een belang bij het voortbestaan van Opel, zoals Groot-Brittannië, België en Spanje, zouden aan het krediet moeten bijdragen als duidelijk is welke gevolgen de overname heeft voor de fabrieken in die landen.

De Canadese producent van auto-onderdelen Magna is met de in België geregistreerde investeringsmaatschappij RHJ International in de race om Opel over te nemen van GM. De Duitse overheid heeft herhaaldelijk haar voorkeur uitgesproken voor Magna, dat meer verstand heeft van de auto-industrie en daardoor beter in staat zou zijn om werkgelegenheid in Duitsland te behouden.

Volgens bronnen rond GM besluit de raad van bestuur van de Amerikaanse autofabrikant vrijdag welk bod de voorkeur van GM krijgt. “We zitten op het laatste rechte eind”, aldus een van de ingewijden.

Bewindvoerders die toezicht houden op een meerderheid van de aandelen van Opel, dat in mei met staatssteun werd geïsoleerd van de rest van GM zodat het niet zou worden meegezogen in een faillissement van het Amerikaanse concern, moeten de uiteindelijke toestemming voor de verkoop geven.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel