nieuws

Druk opgevoerd in strijd om Opel

Home

Druk opgevoerd in strijd om Opel

Duitse politici hebben dit weekeinde de druk op eigenaar General Motors (GM) over het af te stoten automerk Opel opgevoerd. Minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier zou hebben benadrukt dat de garandeerde overheidssteun aan Opel alleen beschikbaar is voor een overnamekandidaat die voor een lange termijn wil investeren in Opel.

Bovendien moet de overname wel banen verzekeren. Opel heeft in Europa 54.000 mensen in dienst, van wie bijna de helft in Duitsland werkt. Verschillende hoge politci hebben dit weekeinde bovendien hun voorkeur uitgesproken voor overnamekandidaat Magna.

De Canadese auto-onderdelenproducent Magna is in strijd verwikkeld met de in België geregistreerde investeringsmaatschappij RHJ International om Opel over te nemen. De Duitse politiek en invloedrijke vakbonden hebben een duidelijk voorkeur voor het bod van Magna, terwijl bronnen zeggen dat GM liever in zee wil met RHJ.

Magna wil de productie van auto’s bij Opel opschroeven en voorspelt met name in Rusland grote groeimogelijkheiden. RHJ wil juist de productie inkrimpen om Opel weer winstgevend te maken en staat bovendien open de divisie in een later stadium weer aan GM terug te verkopen.

In de zondagskrant Bild am Sonntag riep premier Dieter Althaus van deelstaat Thuringen de bondskanselier Angela Merkel op haar invloed aan te wenden bij de Amerikaanse president Barack Obama voor de Duitse arbeiders bij Opel.

Kurt Beck, de premier van de Duitse deelstaad Rheinland-Westfalen, zei een definitieve beslissing over een nieuwe start van Opel aankomende week te verwachten. Andere bronnen meldden dat de gesprekken tussen GM en de twee bieder langer zullen duren.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel