nieuws

De man die Porsche groot maakte en ruïneerde

Home

De man die Porsche groot maakte en ruïneerde

Wendelin Wiedeking, de man die Porsche van de ondergang heeft gered en bijna heeft geruïneerd. Hij moest na zestien jaar bij de Duitse sportautoproducent aan het roer te hebben gestaan, het veld ruimen om een overname door Volkswagen mogelijk te maken.

Wiedeking (56) staat bekend als een gewiekste zakenman die Porsche sinds zijn aantreden in 1993 omtoverde van een verlieslatend verouderd bedrijf tot de meest winstgevende sportautofabrikant ter wereld.

Zelf behoort Wiedeking, die zijn vrije tijd doorbrengt op een antieke Porsche-traktor op zijn aardappelveld in woonplaats Bietigheim-Bisssingen, tot de best verdienende topmannen ter wereld. Volgens zijn arbeidsovereenkomst verdiende de flamboyante directeur 0,9 procent van de winst vóór belasting van het concern. Over 2008 komt dat neer op een jaarsalaris van ongeveer 77 miljoen euro. Wiedekings gouden handdruk bedraagt 50 miljoen euro.

Wiedeking, die zich altijd fel heeft verzet tegen een overname door Volkswagen, verslikte zich in een poging om de rollen om te draaien en het grootste autoconcern in Europa over te nemen. Porsche werd opgezadeld met een schuld van meer dan 10 miljard euro. Wiedeking stak zich zo diep in de schulden dat hij moest aankloppen bij de Duitse overheid voor steun.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel