nieuws

Daimler maakt weer winst

Home

Daimler maakt weer winst

Daimler is in het derde kwartaal weer in de zwarte cijfers beland na drie kwartalen met verliezen. Het concern boekte een nettowinst van 56 miljoen euro. Dit is nog altijd wel 74 procent minder dan een jaar eerder.

Daimler maakte de cijfers dinsdag bekend. Het bedrijf liet weten in het vierde kwartaal ook een winst te verwachten. “In de afgelopen maanden zijn we in toenemende mate de crisis te boven gekomen”, aldus topman Dieter Zetsche.

Daimler waarschuwde wel dat de hoop op een snel en breed herstel in de autosector misplaatst is. Daarvoor wordt de industrie nu nog te veel gestimuleerd door subsidieregelingen van de overheid en is het investeringsklimaat nog te fragiel.

Om een terugval in de omzet te compenseren sneed Daimler de afgelopen maanden fors in de kosten. Het aantal werknemers daalde in vergelijking met vorig jaar met bijna 20.000, ofwel 7 procent, tot ruim 256.000. Ook de investeringen in de fabrieken namen fors af, met ongeveer 34 procent. De uitgaven aan onderzoek en ontwikkeling zakten met 6 procent.

De omzet daalde in het afgelopen kwartaal met 21 procent in vergelijking met het derde kwartaal vorig jaar. De inkomsten kwamen daarmee uit op 19,3 miljard euro. Daimler leverde in totaal 386.000 voertuigen af. Dat zijn er 26 procent minder dan vorig jaar. De grootste klap kreeg Daimler bij zijn truckdivisie. Het aantal verkochte vrachtwagens zakte met liefst 46 procent.

Daimler wil op korte termijn wel drie miljard euro investeren in zijn fabrieken in Duitsland, vooral om het aanbod van compacte modellen uit te breiden.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel