nieuws

Dag van de waarheid voor Saab

Home

Dag van de waarheid voor Saab

Donderdag begint het eindspel rond Saab. Dan moeten biedingen op de noodlijdende GM-dochter binnen zijn. Onduidelijk is wanneer GM een winnaar aanwijst of alsnog besluit de stekker uit Saab te trekken. GM-topman Ed Whitacre gaf woensdag aan niet meer te verwachten dat Saab overgenomen wordt.

Spyker Cars uit Zeewolde is een van de potentiële kopers. Het bedrijf bracht begin december al een bod uit op Saab, maar dat werd afgewezen. Woensdag zei Spyker-topman Victor Muller dat hij van GM tot donderdagavond 23.00 uur de tijd heeft om een bod in te dienen. Wat ze dan ook gaan doen. “Ik denk dat ze ons tweede, verfijnde bod, accepteren”, aldus Muller. Saab werd eerder dit jaar in principe al verkocht aan het eveneens Zweedse Koenigsegg, maar dat bedrijf blies de transactie eind november af.

De Zweedse krant Dagens Industri meldt donderdag dat twee Zweedse investeerders mogelijk te elfder ure nog een bod uitbrengen op Saab.

Jöran Hägglund, de Zweedse minister voor industrie, zei tegen de krant dat de twee niet bij naam genoemde investeerders er waarschijnlijk in slagen nog voor de deadline met een voorstel te komen. Het gaat naar verluidt om een zogeheten management buy-out, waarbij de top van Saab het merk overneemt met steun van de investeerders.

Hägglund zei ook sinds 18 december met een aantal partijen te hebben gesproken, waaronder drie uit Zweden. “Ik denk dat tenminste twee Zweedse partijen donderdag een voorstel doen aan GM”, aldus de minister. “Het probleem is dat geen enkele partij kan aantonen dat ze de benodigde financiering rond hebben.”

Dagens Arbete, het tijdschrift van de vakbond IF Metall, meldde donderdagmiddag dat ook de Luxemburgse investeerder Genii Capital interesse heeft in Saab. Genii is geen onbekende in de autobranche. Het bedrijf heeft een meerderheidsbelang in het formule 1-team van Renault. IF Metall is de voornaamste vakbond voor personeel van Saab.

Het is niet de eerste keer dat de toekomst van een GM-merk met onzekerheid omgeven is. Na een maandenlange voorbereiding voor de verkoop van Opel werd in september een koper gevonden. De Canadese fabrikant van auto-onderdelen Magna en de Russische Sberbank zouden het merk overnemen. GM bedacht zich echter en besloot op 4 november Opel toch zelf te houden.

Koenigsegg liet in september nog weten dat het voor de overname zou samenwerken met de Chinese autofabrikant Beijing Automotive Industry Holding (BAIC). Maar daarnaast had het nog een lening van de Europese Investeringsbank nodig en zou de Zweedse overheid garant moeten staan.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel