nieuws

Chinese BAIC heeft agressieve groeiplannen

Home

Chinese BAIC heeft agressieve groeiplannen

Het Chinese Beijing Automotive Industry (BAIC) heeft agressieve plannen om met nieuwe automodellen marktaandeel af te snoepen van zijn concurrenten, zowel op de thuismarkt als in het buitenland. De op vier na grootste autoproducent in China maakte woensdag bekend daarvoor de komende drie jaar 33 miljard yuan (3,1 miljard euro) uit te trekken.

BAIC, dat de technologie van de oude Saab-modellen 9-3 en 9-5 heeft overgenomen van GM, wil binnen twee jaar 100.000 auto’s op de markt brengen die in eigen stal zijn ontwikkeld. De techniek van Saab speelt daarbij een belangrijke rol. BAIC wil die technologie zo snel mogelijk integreren met zijn eigen techniek. Het bedrijf bouwt een nieuwe fabriek met een productiecapaciteit van 150.000 personenauto’s per jaar, die in 2011 af moet zijn.

China stootte de Verenigde Staten dit jaar voor het eerst in de geschiedenis van de eerste plaats als grootste automarkt. Hoewel de automarkt daar hard groeit, lopen de Chinezen op het gebied van technologische ontwikkeling nog ver achter bij hun buitenlandse concurrenten.

Om die reden zijn Chinese autobouwers driftig op zoek naar buitenlandse overnamekandidaten. Zo probeerde BAIC eerder dit jaar Opel in te lijven. Het Chinese Geely neemt Volvo over van Ford, terwijl Sichuan Tengzhong Hummer overneemt van GM.

Ook Europese autofabrikanten mikken op de Chinese groeimarkt. Zo liet BMW begin november weten ongeveer een half miljard euro te willen investeren in uitbreiding van de productiecapaciteit in China. De Chinese verkopen van BMW en MINI schoten in de maand oktober met 81 procent omhoog.

De investeringsplannen van BAIC hebben geen invloed op de interesse van Spyker Cars in Saab liet een woordvoerder van Spyker woensdag weten. Spyker is momenteel in onderhandeling over een overname van Saab. Spyker-topman Victor Muller liet dinsdagavond nog weten dat het hele bedrijf achter het bod op het Zweedse bedrijf staat, ook de aandeelhouders uit Rusland en Abu Dhabi. Moederconcern General Motors wil voor 31 december een oplossing voor Saab.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel