nieuws

Brussel volgt overname Opel nauwgezet

Home

Brussel volgt overname Opel nauwgezet

De Europese Commissie zal de overname van Opel door het Canadese Magna nauwgezet volgen. De eurocommissarissen Neelie Kroes (Concurrentie) en Gunther Verheugen (Industrie) zullen contact onderhouden met alle betrokken partijen. Staatssteun mag alleen als die voldoet aan alle EU-regels.

De woordvoerder van voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie heeft dat vrijdag gezegd. Donderdag werd bekend dat General Motors Opel verkoopt aan Magna. Volgens de woordvoerder kan de Europese Commissie nog geen inhoudelijk commentaar geven op de transactie omdat de details ervan nog niet bekend zijn.

De woordvoerder onderstreepte dat staatssteun alleen kan als daarbij geen voorwaarden worden gesteld aan de vestiging van de Opel-fabrieken. De Duitse regering heeft zich eerder bereid verklaard voor miljarden aan overheidsteun op tafel te leggen als Opel aan Magna zou worden verkocht, omdat bij deze overname de minste banen in Duitsland verloren zouden gaan.

Volgens de Belgische minister van Financiën Didier Reynders is er mogelijk sprake van protectionisme in Duitsland. Hij doelde daarbij op de omvangrijke steun die de Duitse regering geeft om Opel overeind te houden, in ruil voor vermeende garanties over de Duitse werkgelegenheid. Ongeveer de helft van de 50.000 werknemers van GM in Europa is werkzaam in Duitsland.

De woordvoerder van de Europese Commissie wilde vrijdag niet ingaan op vragen of er sprake is van Duits protectionisme. Hij herhaalde alleen dat “de spelregels duidelijk zijn”.

Het Duitse ministerie van Economische Zaken stelde vrijdag dat in Duitsland 3000 banen worden geschrapt. Dit zou staan in plannen die Magna aan de Duitse regering heeft voorgelegd.

De Europese Commissie is van plan om zodra het moment er rijp voor is een bijeenkomst te organiseren van de ministers van de betrokken lidstaten. Opel heeft vestigingen in Duitsland, Groot-Brittanië, België, Spanje en Polen. Magna zou de Opel-fabriek in Antwerpen willen sluiten.

De Belgische regering blijft er “alles aan doen” om de Opel-vestiging in Antwerpen te behouden, liet premier Herman Van Rompuy in een persverklaring weten. Hij voert overleg met de Europese Commissie en de Duitse regering hierover. Volgens Van Rompuy heeft Opel Antwerpen “duidelijke troeven” om te kunnen blijven voortbestaan.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel