nieuws

Antwerpen dupe van sanering Opel

Home

Antwerpen dupe van sanering Opel

General Motors heeft de plechtige belofte gedaan dat de vier fabrieken van Opel in Duitsland openblijven. Dat heeft Nick Reilly, het hoofd van de Europese tak van GM, woensdag gezegd. De fabriek van Opel in Antwerpen lijkt nu het grootste slachtoffer te worden van de sanering die GM wil doorvoeren bij zijn Europese dochterbedrijf.

Dinsdag liet Reilly al weten dat de Opel-fabriek in Bochum, waar 5200 mensen werken, niet gesloten zal worden. Opel heeft in Duitsland circa 25.000 mensen in dienst, ongeveer de helft van het totaal in Europa.

GM, dat onlangs afstapte van het plan om de noodlijdende Duitse dochter te verkopen, wil de productiecapaciteit met circa 20 procent terugbrengen. Daarmee zouden 9000 tot 9500 banen geschrapt worden. De omvang van het banenverlies in Duitsland komt neer op zo’n 50 tot 60 procent van het totale aantal ontslagen, aldus Reilly. Toch werd in Duitsland positief gereageerd. Werknemers vreesden dat Opel daar een of twee fabrieken wilde sluiten.

Antwerpen onzeker

Volgens Reilly is de toekomst van de Opel-fabriek in Antwerpen onzeker.

In Antwerpen werken zo’n 2600 mensen voor Opel. De voorzitter van de Europese ondernemingsraad van Opel, Klaus Franz, onthulde dat volgens het huidige plan ruim 2300 banen in de Belgische stad moeten verdwijnen. Het zou hier gaan om alle productiemedewerkers. GM wilde dit niet bevestigen. Directeur Reilly zei dat een werkgroep de komende weken zal uitzoeken wat de mogelijkheden voor de Belgische activiteiten zijn.

De sanering volgt op het besluit van GM eerder deze maand om Opel niet te verkopen aan de Canadees-Russische combinatie Magna/Sberbank. De Amerikanen hebben zich ontworsteld aan hun eigen financiële problemen en hebben nu voldoende vertrouwen om Opel weer winstgevend te krijgen.

De Vlaamse premier Kris Peeters zei woensdag zich niet te willen neerleggen bij een sluiting van de fabriek in Antwerpen. “Ik zal de komende uren, dagen, weken en maanden alles in het werk stellen zodat Opel Antwerpen een duurzame toekomst krijgt.” Peeters gaf wel toe dat de situatie er “heel, heel moeilijk uitziet”. Belgische vakbonden willen eerst afwachten wat GM precies met de fabriek voorheeft.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel