nieuws

Verkoop Tata Nano van start

Home

Verkoop Tata Nano van start

De verkoop van de goedkoopste auto ter wereld, de Nano, gaat vandaag van start. De vierdeurs auto gaat 2000 dollar (1.473 euro) kosten. De Indiase producent Tata Motors hoopt dat de prijs het autobezit voor miljoenen mensen in opkomende landen toegankelijk maakt.

De verkoop zou eigenlijk al in oktober vorig jaar van start gaan, maar Tata had aanloopproblemen. Het concern moest een fabriek sluiten in het oosten van India. Volgens boze boeren ging door de fabriek landbouwgrond verloren.

Tata Motors is hard geraakt door de wereldwijde ingezakte vraag naar auto’s. Het concern, dat geleid wordt door Ratan Tata, maakte in het vierde kwartaal van vorig jaar een verlies van 2,63 miljard (165 miljoen euro).

Tata gaat verder gebukt onder een zware schuldenlast wegens de overname van Jaguar en Land Rover. Die automerken nam het concern een jaar geleden over van Ford voor 2,3 miljard dollar.

De Nano zal het concern niet snel uit de financiële problemen kunnen helpen. Dat heeft niet zozeer te maken met de vraag naar de auto, maar meer met de beperkte capaciteit om hem te maken. Het duurt nog een jaar voordat een nieuwe fabriek in het westen van India klaar is.

Verwacht wordt dat Tata in het eerste jaar 30.000 tot 50.000 Nano’s verkoopt. Zelfs als Tata een kwart miljoen Nano’s zou verkopen, zouden ze slechts 3 procent uitmaken van de totale omzet van Tata Motors. Volgens de kenners duurt het vijf tot zes jaar voordat Tata Motors winst gaat maken met de Nano.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel