nieuws

Superscooters van BMW op komst

Home

Superscooters van BMW op komst

Op de belangrijkste Europese motorbeurs EICMA heeft BMW de Concept C scooter onthuld. Deze studie blikt vooruit op een hele nieuwe productlijn die BMW mogelijk al volgend jaar uitbrengt. Naar eigen zeggen een tussenstap, tussen auto en motorfiets. Een belangrijke groeimarkt, denkt het merk, omdat de (motor)scooter reuze handig is in grote steden. Wat weten we al van de komende BMW-scooters?

Er mag op dit moment sprake zijn van een studie, het heeft er alle schijn van dat BMW al nauwkeurig weet wat ze zullen gaan maken. De productiescooter komt in twee versies, overwogen wordt daar later een elektrische uitvoering naast te brengen.

In het zware segment

Enig exact gegeven over aandrijving en prestaties wordt bij de Concept C niet verstrekt. Niet meer dan dat er een nieuw parallel-tweecilinder motorblok in komt, met een traploze automaat in de overbrenging naar het achterwiel.

Bepaald niet verrassend zegt BMW te richten op de top van het scootersegment. In de zwaarste klasse spreken we dan van 500 en 650 cc modellen. Ook niet verbazend is dat BMW denkt hiermee automobilisten met motorrijbewijs te verleiden, die nog terugschrikken voor de stap om weer op een echte zware motor te stappen.

Sportieve looks

Het productiemodel dat uit de Concept C voortkomt moet zich onderscheiden met de uitstraling van een sportieve motorfiets. Daarom is onder meer de liggende Marzocchi-veerpoot van de éénarmige achtervork zichtbaar geplaatst.

Nu al geeft BMW aan dat twee camera’s met beeldschermen, in plaats van normale spiegels, niet uit deze studie naar het productiestadium gaan. Ook voor de ledkoplampen is het nog te vroeg.

Maar afgezien van zulke details mogen we verwachten dat het seriemodel sterk zal lijken op deze studie. Onduidelijk blijft wat we moeten denken van twee varianten.

Twee motorinhouden, of een tour- en sportversie? Of nog eens een wilde gok, zou het kunnen dat de nieuwe tweepitter een ingekorte versie wordt van de driecilinder waaraan gewerkt wordt in de auto-afdeling?

Ook een MINI-scooter?

Het geeft ook te denken over de pas op de Parijse autoshow gepresenteerde studie voor een lichte elektrische MINI-scooter. “Nog niet beslist”, zei BMW ontwikkelingschef Draeger over mogelijke productie. De MINI-scooter zou perfect aansluiten op een zware broer van BMW.

Peter Fokker (Redactie AMT)

Reageer op dit artikel