nieuws

Zo peil je de motorolie

Home

Zo peil je de motorolie

Het oliepeilen luistert tegenwoordig nogal nauw. Gebeurt het verkeerd, dan wordt een te laag peil niet opgemerkt of de motor wordt overvuld. Welke adviezen zijn er aan de klant te geven voor een betrouwbare olieniveaucontrole? AMT legt het uit.

Als er een peilstok moet worden gebruikt om het niveau te meten, is het allereerst nodig te weten of er met koude of warme motor moet worden gemeten. Vervolgens moet er op worden gelet dat de auto ‘vlak’ (horizontaal) staat. Bij veel auto’s met een dwarsgeplaatste motor zit de peilstok aan de linker- of rechterkant. Dus zorgt een kleine scheefstand al voor een foutieve aanduiding van het oliepeil.

Soms wordt het peilen bemoeilijkt door sludgevorming op de oliepeilstok en in de houder ervan. Uiteraard is reiniging ervan noodzakelijk voordat het peil goed gemeten kan worden.

Houd het peil binnen de max en min strepen. Een te laag peil kan voor oververhitting zorgen, een te hoog peil voor schuimvorming.

Wijs de klant op de juiste smeeroliekwaliteit en viscositeit voor de betreffende motor, vooral als de vakantie voor de deur staat. Nog beter: geef voldoende van de juiste bijvulolie mee.

Reageer op dit artikel