nieuws

Spyker rondt koop Saab af

Home

Spyker rondt koop Saab af

Spyker Cars heeft de overname van Saab dinsdag officieel afgerond. Dat liet het bedrijf weten. Om 16.30 uur ging het eigendom van Saab over van General Motors naar Spyker. Saab Automobile en Spyker Cars gaan voortaan als zusterbedrijven door het leven onder de paraplu van het aan de beurs in Amsterdam genoteerde Spyker Cars NV.

“Deze overeenkomst stelt de toekomst van Saab veilig”, aldus Spyker in een verklaring. “We zijn opgetogen, de toekomst van Saab is nu veiliggesteld”, zei Spyker-topman Victor Muller. “Vanaf vandaag concentreren we al onze energie in het revitaliseren van Saab.” Muller wil weer echte Saabs gaan maken. “Saab Saabs.”

“Saab is nu gered”, zei Victor Muller dinsdag in Stockholm na het ondertekenen van een stapel documenten van bijna twee meter hoog. “Ik hoop dat de Saab-fans massaal weer nieuwe auto’s kopen, want zonder hen kunnen we niet leven. Muller wil van Saab weer een bedrijf maken dat op eigen benen staat. “We komen de komende 16 maanden uit met drie nieuwe producten: de nieuwe 9-5, de nieuwe 9-4 en de 9-5 stationwagon.” Muller hoopt volgend jaar 100.000 Saabs te kunnen verkopen.

De leengarantie van de EIB voor 400 miljoen euro met Zweedse staatsgaranties is eveneens dinsdagmiddag getekend. Voor Victor Muller was dit geld essentieel om automerk Saab over te kunnen nemen. Spykers Russische investeerder Vladimir Antonov mag van het Amerikaanse automobielconcern zes jaar lang geen (deel)eigenaar zijn van Saab Spyker. Dat is de tijd dat GM preferente aandelen ter waarde van 325 miljoen dollar houdt in het nieuwe Saab Spyker als onderdeel van de deal. Spyker betaalt GM voorts 75 miljoen dollar (55 miljoen euro) in contanten.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel