nieuws

Spyker Cars opnieuw diep in het rood

Home

Spyker Cars opnieuw diep in het rood

Spyker Cars heeft vorig jaar een nettoverlies geleden van 22,9 miljoen euro in vergelijking met een verlies van 23,8 miljoen euro in 2008. Dat heeft het bedrijf vrijdag bekendgemaakt.

Spyker, dat eind vorig jaar aankondigde de productie van zijn bolides te verhuizen naar het Britse Coventry, maakte vorig jaar 31 auto’s en verkocht er 36. Door de verplaatsing van de assemblage kwamen 44 van de 135 banen in Nederland op de tocht te staan. Hiermee waren “substantiële” kosten gemoeid.

De omzet daalde vorig jaar tot 6,6 miljoen euro van 7,8 miljoen euro een jaar eerder. Bestuursvoorzitter Victor Muller verwacht dit resultaat in 2010 op te kunnen schroeven, onder meer dankzij de uitbreiding van het dealernetwerk en de introductie van de nieuwe C8 Aileron.

Bij het onlangs overgenomen Saab streeft Muller voor dit jaar naar een verkoop van 50.000 tot 60.000 auto’s. In 2009 verkocht Saab bijna 40.000 auto’s, in 2008 nog ruim 93.000. Volgens analisten moet Spyker minimaal 75.000 Saabs verkopen om break-even te draaien.

Spyker nam eerder dit jaar het noodlijdende Saab over van het Amerikaanse General Motors (GM) voor 326 miljoen dollar in preferente aandelen en 74 miljoen dollar in contanten. Daarvan heeft Spyker 50 miljoen dollar voldaan, de resterende 24 miljoen dollar wil het uit eigen middelen betalen. De uitgifte van aandelen om dat bedrag bijeen te krijgen acht Spyker niet wenselijk in verband met de verwatering van de belangen van de huidige aandeelhouders.

Muller gaf recent aan in 2012 winst te verwachten bij Saab. Volgens de topman is onterecht het beeld ontstaan dat Saab al twintig jaar verlies lijdt. “Saab verloor niet in al die jaren geld. Integendeel, veel winstgevende delen waren ondergebracht bij GM.” Kosten werden echter grotendeels op Saab afgewenteld, waardoor volgens Muller een verkeerd beeld ontstond over de winstgevendheid.

Het huidige plan van aanpak voor Saab voorziet in het opvoeren van de productie naar 120.000 auto’s per jaar. Dat de productie dit jaar een stuk lager zal liggen heeft te maken met een volledige stop van de fabriek in de eerste zeven weken van dit jaar. “Het orderboek stroomt snel vol, dat is een positief teken van betrokkenheid van dealers en klanten.”

Bron: ANP

Reageer op dit artikel