nieuws

Miljardenverlies voor Daimler

Home

Miljardenverlies voor Daimler

Daimler heeft een nettoverlies geleden in 2009 van 2,64 miljard euro ten opzichte van een winst van 1,4 miljard euro een jaar eerder. Dat heeft het concern donderdag bekendgemaakt.

Het operationele verlies bedroeg 1,51 miljard euro, conform de verwachtingen van analisten. De resultaten werden onder meer gedrukt door forse herstructureringslasten. Daimler, bekend van Mercedes-Benz en de grootste producent van vrachtauto’s ter wereld, keert geen dividend uit over 2009. “Dit besluit is uitsluitend een weerspiegeling van de gang van zaken in 2009 en is niet gerelateerd aan de verwachtingen van de groep voor 2010”, aldus het concern. Het is voor het eerst in veertien jaar dat de aandeelhouders geen dividend ontvangen.

Daimler hoopt dit jaar een bedrijfsresultaat te behalen van meer dan 2,3 miljard euro. Dat wil het concern bereiken door verder in de kosten te snijden.

Eerder werd al bekend dat de verkopen van Daimler in 2009 meer dan 10 procent waren gedaald wegens de economische neergang. Vooral de verkopen van zware vrachtauto’s stonden onder druk. Fabrikanten van luxe-personenauto’s hebben het afgelopen jaar veel minder kunnen profiteren van overheidsmaatregelen zoals de slooppremie, die vooral gericht waren op het stimuleren van de verkopen van kleinere zuinige auto’s. Daarnaast heeft Mercedes marktaandeel verloren aan zijn aartsrivalen BMW en Audi.

Desondanks trokken de verkopen van Daimler in het vierde kwartaal wel aan met 13 procent. Dat kwam vooral door een toename van de vraag vanuit China en India naar grotere modellen van Mercedes zoals de E-Klasse en de S-Klasse.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel