nieuws

Geely tekent voor overname van Volvo

Home

Geely tekent voor overname van Volvo

De Chinese autofabrikant Zhejiang Geely heeft de overeenkomst voor de overname van Volvo zondag ondertekend. Dat maakten de betrokken bedrijven in de Zweedse hoofdstad Stockholm bekend.

Geely bereikte eind december vorig jaar een overeenkomst met Ford over de verkoop van Volvo. De Chinezen betalen 1,8 miljard dollar voor de Zweedse autoproducent. Dat is aanzienlijk minder dan de 6,5 miljard dollar die Ford in 1999 overmaakte aan de Volvo Group.

Geely is naar eigen zeggen van plan om de bestaande fabrieken van Volvo in Zweden en België open te houden. Daarnaast onderzoekt het de mogelijkheden om Volvo’s voor de Chinese markt te gaan maken in nieuwe fabrieken in China. Volvo heeft wereldwijd ongeveer 22.000 mensen in dienst, van wie 16.000 in Zweden.

Ford en Geely willen de overname in het derde kwartaal van dit jaar afronden, zo liet de financieel directeur van het Amerikaanse autoconcern weten.

Geely is de op negen na grootste autoproducent van China. In 2010 wil het 400.000 auto’s aan de man brengen, 23 procent meer dan vorig jaar. Geely heeft ongeveer 12.000 mensen in dienst.

Het bedrijf fabriceert in zes verschillende fabrieken, met een totale capaciteit van 300.000 auto’s per jaar, meer dan dertig verschillende modellen. Die worden niet alleen in China, maar ook in landen als Rusland, Oekraïne en Indonesië aan de man gebracht.

Vorig jaar verkocht Geely ongeveer 325.000 auto’s, ruim 50 procent meer dan in 2008. Het overgrote deel van de Geely’s wordt binnen China verkocht. Van de ruim 35.000 auto’s die in november vorig jaar werden verkocht, kwamen er vierduizend bij een eigenaar in het buitenland terecht.

Het bedrijf heeft oprichter en huidig voorzitter Li Shufu geen windeieren gelegd. De ingenieur is volgens onderzoeksinstituut Hurun de op 122 na rijkste persoon in China, met een geschat vermogen van ongeveer 1 miljard dollar.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel