nieuws

EIB stemt in met lening aan Saab

Home

EIB stemt in met lening aan Saab

De Europese Investeringsbank (EIB) heeft ingestemd met een lening aan de Zweedse autofabrikant Saab. Dat heeft de EIB vrijdag laten weten. De goedkeuring is een belangrijke stap voor sportwagenfabrikant Spyker, dat Saab wil overnemen van General Motors.

Met de lening van 400 miljoen euro worden de activiteiten van Saab voor een belangrijk deel gefinancierd. De Zweedse staat had eerder al toegezegd garant te staan voor de lening.

Spyker-topman Victor Muller zei “zeer blij” te zijn met de goedkeuring. Hij sprak van een “cruciaal onderdeel” om de overname van Saab door te kunnen laten gaan. Het duurt nu waarschijnlijk enkele weken voordat de productie bij Saab wordt hervat. General Motors was al begonnen met de ontmanteling van het bedrijf, toen een akkoord over een overname uitbleef. Daarna lukte het Muller alsnog Saab in te lijven.

De aandeelhouders van Spyker stemden vrijdag tijdens een buitengewone aandeelhoudersvergadering massaal in met de overname. Het bedrijf betaalt in totaal 74 miljoen dollar voor Saab. Inmiddels is 50 miljoen dollar betaald. Voor het resterende bedrag zoekt topman Muller een lening bij de bank, zo zei hij vrijdag.

Muller liet ook weten dat Spyker mogelijk van de beurs in Amsterdam verdwijnt. Hij kijkt naar mogelijkheden voor een notering in Londen, en mogelijk in de toekomst ook in Stockholm.

“De connectie met Amsterdam wordt erg bescheiden. In Londen hebben we veel beter toegang tot investeerders”, aldus Muller. “In Zweden zit vooral de business.” Spyker maakt in Nederland geen auto’s meer. De productie van Spykers is verhuisd naar Engeland.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel