nieuws

Ambitieuze plannen bij Saab

Home

Ambitieuze plannen bij Saab

Saab brengt de komende vijf jaar elk jaar ten minste één nieuw model uit en heeft plannen voor een compact model. “Uiteindelijk streven we naar een jaarproductie van 190.000”, aldus Victor Muller, topman van het Nederlandse Spyker dat Saab in februari overnam van General Motors.

Met dat aantal is er werk voor drie ploegen in de fabriek in Trollhättan, 75 kilometer ten noorden van Gotenburg. Muller ontvouwde zijn ambitieuze plannen maandag, aan de vooravond van de autosalon in Genève. Daar presenteren alle mondiale autofabrikanten de komende dagen hun plannen aan de wereldpers. De tentoonstelling opent donderdag de deuren voor het publiek.

Muller is zeer optimistisch over de toekomst. “In week 12 start de productie van de Saab 9-5. Volgend jaar staan de 9-5 Sport Estate en de 9-4X op de rol; in 2012 komt een nieuwe Saab 9-3. Voor 2013 of 2014 staat een compact model, de 9-2. Dat wordt een model met een typisch Saabdesign, met als uitgangspunt de klassieke lijnen van de vroegere Saab 92, de auto waarmee het in 1949 voor Saab is begonnen. Een design dat nog altijd staat als een huis, net als dat van een Fiat 500 of een MINI. We gaan echter niet voor retro, maar voor een ontwerp van deze tijd; het design-DNA van Saab zit erin.”

Van de nieuwe Saab 9-5 worden dit jaar naar verwachting 20.000 stuks geproduceerd. Over de verwachte productieaantallen van de 9-3, inclusief de cabrio, laat Muller zich nog niet uit. De Sport Estate moet volgend jaar voor een flinke productiestijging zorgen. Muller: “Alleen al dankzij Zweden, waar een stationwagen in dit segment goed is voor 80 procent van de verkopen. Het compacte model 9-2 moet ook een echte hit worden. Het is moeilijk ver in de toekomst te kijken, maar een aantal van 40.000 of 50.000 moet dan toch mogelijk zijn”.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel