De werkplaats van... Autobedrijf W. Janssen, Haps

Een frisse uitstraling, een slimmere werkplaats en nul op de meter. Dat was het doel van de totaalrenovatie die Autobedrijf W. Janssen net heeft afgerond. Het bedrijfspand uit 1994 is nageïsoleerd en voorzien van 56 zonnepanelen, een warmtepomp en vloerverwarming.

Nieuwe gevelbeplating met houten elementen en nieuwe overheaddeuren geven de buitenkant een chique aanblik. Ook de werkplaats van het familiebedrijf is grondig aangepakt, vertellen Willy, Mayke en dochter Dyan tijdens een rondleiding voor AMT.

Licht, lucht, ruimte

De vernieuwde werkplaats is ruim opgezet en voorzien van een lichtgrijze epoxyvloer. De vloerverwarming en warmtepomp zijn geïnstalleerd door Vloerverwarming Totaal Nederland uit Ede. De felrode zestons Omer Kar 45 schaarhefbrug is in gebruik als APK- en uitlijnhefbrug. Het draadloze 3D-uitlijnsysteem is van Hunter en heeft twee beeldschermen: handig als je onder de auto bezig bent om de wielstanden aan te passen.

Heffen op maat

Een van de pronkstukken is de donkergrijze Omer Kar 55. De achttons schaarhefbrug is geschikt voor bestelwagens tot en met lengte 4 en heeft een speciaal wielvrij hefsysteem. Verstelbare chassisopnemers maken het mogelijk om elke bedrijfswagen of camper op de juiste manier te heffen, zonder kans op schade aan de onderkant, zoals Willy hier laat zien.

Diagnosewerkbank

Dyan is verantwoordelijk voor inkoop en verkoop en heeft een voorliefde voor diagnose en Pass-thru. “Voor BMW, Mercedes-Benz en VAG hebben we onze eigen Pass-thru toegang geregeld. Met Ford en PSA zijn we bezig. Voor andere merken werken we met een Bosch KTS, GMTO Connect en Jifeline.” De diagnosesystemen, de laptop met TiePie-scope en de GYSflash multilader staan op deze zelf opgebouwde diagnosewerkbank.

Koplamptester met geleiderail


De Beissbarth MLD 9000 is een toekomstbestendige koplamptester. De digitale tester met touchscreenbediening is geschikt voor alle gangbare lichtbronnen, van halogeen en xenon tot de nieuwste led-matrix koplampen. Het optionele waterpas railsysteem zorgt onder alle omstandigheden voor een nauwkeurige meting.

Meten = weten


De emissietestapparatuur, waaronder de deeltjesteller, is van Continental en geleverd door AA-Equipment. Willy is erg enthousiast over het grote beeldscherm van het Conti-systeem. “Op het scherm staan alle emissiewaarden duidelijk afgebeeld. Je kan ook het emissieverloop laten weergeven. We gebruiken de emissietestapparatuur niet alleen voor de APK, maar ook voor diagnose.”

Zo goed als nieuw

Autobedrijf W. Janssen is in 1993 opgericht door Willy en Mayke Janssen. In 1994 verhuist het piepjonge universele autobedrijf naar een nieuw pand op industrieterrein Horn in Haps. Na twee uitbreidingen, in 1997 en 2000, volgt in 2021 een complete renovatie die in 2022 is afgerond.

Het eindresultaat mag er zijn, want aan de buitenkant lijkt het alsof het om nieuwbouw gaat. Ook de ontvangstruimte, het kantoor, de showroom en de werkplaats zien er als nieuw uit. “De verbouwing was een grote investering, maar door de verduurzamingsmaatregelen verdienen we dat snel terug. De extra isolatie, zonnepanelen, vloerverwarming en warmtepomp verlagen de energiekosten enorm”, vertelt Mayke Janssen.

Toekomstklaar

De occasionvoorraad staat strak op het buitenterrein opgesteld. Met behulp van de nieuwe Dibo-wasinstallatie staan de voorraadauto’s er altijd blinkend schoon bij. De showroom is gereserveerd voor elektrische auto’s. Een leuk detail: de houten achterwand is zelfgemaakt. Zowel binnen als buiten is het mogelijk om EV’s en plug-in hybrides op te laden met zelfopgewekte stroom.

Overcapaciteit

Vanuit de lucht zijn de 56 zonnepanelen goed zichtbaar. De maximale opbrengst is hoger dan het huidige jaarverbruik, maar daar komt het stroomverbruik van de warmtepomp nog bij. Mayke Janssen: “We verwachten dat we genoeg overcapaciteit hebben om het verbruik van de warmtepomp te compenseren, maar dat moeten we in de praktijk gaan uitvinden.”