nieuws

Rekenen aan de Tesla Powerwall

Techniek

Rekenen aan de Tesla Powerwall
Thuisgarage van de toekomst? De Powerwall (linksboven) is goed voor 7 kWh, de Model S voor 85… (Foto: Tesla)

Heb je ‘m al besteld, de Tesla Powerwall? Nee? Snel naar Eneco dan! Want de Powerwall is: “het meest hippe product van 2016”, zegt AD.nl. Volgens topman Musk van Tesla is het zelfs “niets minder dan een revolutie”. Maar, ho ho! Z24.nl rekent voor dat het lang duurt voor je hem terugverdient. Klopt dat? En wat kun je eigenlijk met zo’n Tesla Powerwall?

Als Elon Musk een aankondiging doet, dan geloof je hem. Dus toen Musk in mei de Powerwall aankondigde stroomde de bestellingen uit de hele wereld in duizendtallen binnen. Nu Eneco het apparaat in Nederland en België gaat leveren en installeren, kunnen wij ook zo’n hippe stroomkast in huis halen. Doen?

Buffertje

Tja, wie zonnepanelen op zijn dak heeft, weet dat die midden op een zomerdag lekker wat stroom produceren. En dat ze dat niet meer doen als je ‘s avonds het licht aan zet. Maar geen nood, de Powerwall komt eraan. Die bestaat uit een groot aantal lithium-ion batterijtjes. Samen kunnen ze 7 kWh opslaan. Dus overdag kan de stroom erin en ‘s avonds er weer uit.

AMT rekent mee

Eind goed al goed? Nou nee, niet helemaal, zegt zakelijk nieuwssite Z24.nl, want zo’n Powerwall kost 3675 euro en die verdien je niet zomaar terug, rekent de website voor. Bij AMT houden we van dit soort rekensommetjes dus rekenen we graag even mee.

Reken, reken

Dus let op, hier het sommetje van Z24.nl: een gemiddeld Nederlands huishouden verbruikt jaarlijks 3340 kWh aan stroom. Die kosten 23 eurocent per kWh en Z24 neemt aan dat die stroomprijs ieder jaar met 2% stijgt. Hm, die 23 cent is als consumentenprijs aan de hoge kant en die 2% stijging zou toch wel enige onderbouwing verdienen. Zeker als je weet dat de stroomprijzen vorig jaar met een vijfde gedaald zijn.

Niet moeilijk doen!

Hè, doe nou niet zo moeilijk! Ok ok, laten we de berekening verder volgen. Zo’n gemiddeld Nederlands huishouden zou 4700 euro kunnen investeren in 10 zonnepanelen en 3675 euro in een Tesla Powerwall. Die zonnepanelen produceren jaarlijks 2200 kWh, dus 6 kWh per dag en die Powerwall kan 7 kWh opslaan. Dat kan toch niet mooier?

Het rekenwerk klopt

Nou ja, niet mooier, met deze aannames duurt het toch maar eventjes 15 jaar voor dat gemiddelde Nederlandse huishouden zijn investeringen heeft terugverdiend, rekent Z24 voor. En eerlijk is eerlijk, dat rekenwerk klopt.

Een probleem?

Wel maakt Z24 zich een beetje zorgen om de kwaliteit van de Powerwall. Als de capaciteit van de batterijen na verloop van jaren wat terugloopt, past de dagopbrengst van de zonnecellen er niet meer in. Oh oh, en wat dan? Ja, dan helemaal niks eigenlijk. Want in Nederland kennen wij de zogenoemde salderingsregeling.

Salderen

Wie hier stroom afneemt van een energiemaatschappij voor pak’m beet 20 cent per kWh, mag ook stroom terugleveren voor 20 cent per kWh. Zolang hij maar niet meer teruglevert dan afneemt. En als de overheid zich aan zijn woord houdt, blijft die regeling in ieder geval tot 2020 bestaan.

Op wintersport

Doet het altijd goed zo’n grafiekje. Maar zonder de Powerwall kun je het Tesla-lijntje eenvoudig 3675 euro naar beneden verplaatsen. Beide lijnen kruisen dan zo ongeveer bij 6 jaar... (bron Z24.nl)

Doet het altijd goed zo’n grafiekje. Maar zonder de Powerwall kun je het Tesla-lijntje eenvoudig 3675 euro naar beneden verplaatsen. Beide lijnen kruisen dan zo ongeveer bij 6 jaar…
(bron Z24.nl)

Die salderingsregeling maakt de Powerwall totaal overbodig. Wie in zonnepanelen investeert, heeft daar een opbrengst van. De Powerwall voegt daar geen eurocent aan toe. Dat maakt het rekensommetje van Z24 een beetje eigenaardig. Z24 had evengoed het gemiddelde Nederlands huishouden kunnen laten investeren in zonnepanelen van 4700 euro en in een wintersportvakantie van 3675. Om dan te concluderen dat het 15 jaar duurt voor dit huishouden zijn wintersportvakantie heeft terugverdiend.

Regeling niet bekend?

Vraagje: kent Z24 het bestaan van de salderingsregeling niet? Jawel hoor, lees maar mee: “De salderingsregeling gaat mogelijk op de schop en dan wordt het kostenplaatje gunstiger voor zelfopslag via de Powerwall.” Dat klopt, zonder salderingsregeling genereert zo’n Powerwall enige opbrengst. Dan wel.

Onafhankelijk?

Onafhankelijkheid vraagt een buffer voor de winter. Hoe groot? Grofweg 180 Powerwalls.

Onafhankelijkheid vraagt een buffer voor de winter. Hoe groot? Grofweg 180 Powerwalls.

Slotvraag: zouden één of enkele Powerwalls het gemiddelde Nederlandse huishouden helemaal onafhankelijk kunnen maken van het energiebedrijf? Kijk voor de aardigheid eens naar deze grafiek die de opbrengst van de zonnepanelen van een willekeurig Nederlands huishouden weergeeft. Jaaropbrengst: ruim 3 MWh (=3000 kWh). Een dikke 2500 daarvan is geproduceerd vanaf maart tot en met september.

Alleen eigen stroom

Als dit huishouden echt alleen de eigen stroom zou willen gebruiken, zou het in de goede zeven maanden een buffer moeten creëren voor de slechte vijf maanden. En laat nou net in die vijf donkere maanden het stroomverbruik het hoogst zijn. Zo’n buffer zou, grove schatting, wel zo’n 1250 kWh groot moeten zijn. Daar zijn pak ’m beet 180 Powerwalls voor nodig. Kostenplaatje:  € 661.500,-. Wat zou daar de terugverdientijd van zijn?

Reageer op dit artikel