nieuws

Shell Eco-marathon: Gevecht met futuristische auto’s in de pitstraat

Techniek

Shell Eco-marathon: Gevecht met futuristische auto’s in de pitstraat

Omgerekend bijna 4000 kilometer afleggen in een auto op slechts één liter brandstof. Dat is de uitdaging die deelnemers van de Shell Eco-marathon komend weekeinde aangaan. Voor de eerste keer doen vier Nederlandse teams mee aan deze zuinigheidswedstrijd.

Het concept van de Eco-marathon ontstond in 1930, toen het Shell-laboratorium in het Amerikaanse Illinois een wedstrijd organiseerde waarbij zo ver mogelijk moest worden gereden met zo min mogelijk brandstof. Uiteindelijk resulteerde dit idee in de Eco-marathon.

Op het circuit van het Franse Nogaro staat komend weekeinde de 23e editie op het programma. Aan de start verschijnen teams uit verschillende landen uit Europa en ook uit Canada en Singapore. Nederland vaardigt vier teams af. Leerlingen van het Hofstad Lyceum Den Haag, de Technische Universiteit Delft, de Haagse Hogeschool/TH Rijswijk en de Hogeschool Rotterdam gaan proberen om de recordafstand van 3836 kilometer op een liter brandstof te verbeteren.

“Het gaat er tijdens deze wedstrijd niet om wie het hardste rijdt, maar welke auto het zuinigste rijdt”, aldus Patricia van Schie van Shell Nederland. Ze begeleidt namens Shell de Nederlandse deelnemers. “Jongeren kunnen tijdens dit project experimenteren met vraagstukken rondom het klimaat. Het zet ze aan tot nadenken. Op de testdag die we onlangs op circuitpark Zandvoort hebben gehouden vroeg een deelnemer zich af: ‘met een normale auto rij ik 1 op 20 en nu misschien wel 1 op 4000, hoe kan dit anders in de toekomst?’ Ze leren bovendien hoe alternatieve brandstoffen werken.”

De deelnemers mogen op vrijdag, zaterdag en zondag in totaal driemaal het circuit op om daar per keer zeven rondjes te rijden. “Als je de autootjes over de baan ziet zoeven oogt het niet spectaculair. Maar in de pitstraat begint bij de fuel-marshalls pas het echte gevecht. De brandstoftank wordt tot op de milliliter afgemeten, een heel spannend moment. Dan rekenen we uit hoeveel kilometer er met een liter brandstof zou worden gereden”, aldus Van Schie.

Voor de deelnemende teams duurt het project van de Eco-marathon een jaar. Ze moeten vanaf ‘nul’ hun auto ontwikkelen en bouwen, zelf sponsoren zoeken en een brandstof kiezen. De zes categorieën waarin gereden wordt zijn benzine, diesel, lpg, waterstof, biobrandstof en zonne-energie. “Uiteindelijk rekenen we met omrekentabellen alles terug naar benzine. Dan komt er één winnaar uit. Vorig jaar reed het winnende team op biobrandstof en het jaar daarvoor op waterstof.”

De grote vraag is hoe een auto duizenden kilometers kan rijden op slechts een litertje brandstof. Volgens Van Schie zijn daarvoor vier aspecten heel belangrijk. “Ten eerste de aerodynamica. Sommige teams testen hun auto’s in een windtunnel. Daarnaast het gewicht, wat zo beperkt mogelijk moet blijven. Maar ook de rijstrategie en de efficiëntie van de motor zijn van belang. Het leuke aan deze Eco-marathon is dat er zoveel verschillende disciplines in de teams zitten. Er zijn niet alleen studenten Werktuigbouwkunde en Elektrotechniek, maar ook Aerdynamica, Industrieel Ontwerp en Marketing & Communicatie.”

Bron: ANP

Reageer op dit artikel