Gates levert distributieriemkits nu met thermostaat
Gates voegt naast een spanrol, meelooprollen en waterpomp nu ook een thermostaat toe aan de distributieriemkits. De fabrikant begint met VAG- en Opel-motoren.
Gates voegt naast een spanrol, meelooprollen en waterpomp nu ook een thermostaat toe aan de distributieriemkits. De fabrikant begint met VAG- en Opel-motoren.
De mannen in Assen hebben er weken hard voor moeten werken, maar het resultaat mag er zijn. In Assen ging op vrijdag 26 september de vlag uit ter ere ...
Het bekendst is Gates van zijn distributiekits en multi-V-riemen, maar het bedrijf heeft meer dan rubberwaren en direct daaraan gekoppelde delen. Ze vragen nu aandacht voor het programma van thermostaten, net weer uitgebreid met actuele elektronisch gestuurde (map-controlled) thermostaten.
U kent Gates vooral van de distributiecomponenten, maar wist u dat Gates ook toonaangevend is in thermostaten? De fabrikant heeft 34 nieuwe thermostaten aan het programma toegevoegd en dekt met 402 thermostaten nu 96% van het wagenpark af.
Een goed werkend koelsysteem is belangrijk voor een lange motorlevensduur en een aangenaam interieurklimaat. Fabrikant Gates beschikt over een omvangrijk programma koelsysteemonderdelen, waarmee reparaties snel en vakkundig zijn uit te voeren. Het assortiment is vastgelegd in de nieuwe catalogus Koelsystemen.
Van een BMW E46, 330XD automaat, kwam de koelvloeistof-temperatuurmeter niet meer vlot op de normale stand: 12 uur. De buitentemperatuur wisselde tussen 10°C en 2,5°C. De naald bleef lang hangen op circa 11 uur, kwam pas na een half uur van hogere motorbelasting of bij stop en go verkeer op 12 uur te staan. Op zich lijkt dit geen alarmerende situatie, omdat de wijzer immers keurig in het witte vlak blijft. Controle van de thermostaat leverde het volgende op: koud gesloten, begin van openen rond de 55°C, geheel open bij 87°C. Na het monteren van een nieuwe thermostaat stond de temperatuurmeter weer als vanouds vlot op 12 uur. Het meest verrassend was wel dat nu het gemiddelde verbruik van 9,2 l/100 km zakte naar 8,2 l/100 km. Als een dergelijk verschil in brandstofverbruik verklaard kan worden door een afwijkende motortemperatuur, is het dan niet raadzaam om bij een proefrit na een beurt te letten op een afwijkende temperatuurmeterstand?
Ik wil u een probleem voorleggen met een Audi A6 2.8 V6 Tiptronic Quattro. De auto sloeg na een succesvolle koude start soms af en was vervolgens moeilijk te starten. Er was dan nauwelijks compressie. Uiteindelijk sloeg de motor na lang doorstarten weer aan. Een behoorlijke rookpluim uit de uitlaat duidde op onverbrande benzine.<br />Navraag bij de Audi-werkplaats leerde dat er een modificatie is voor auto’s met dit motortype en deze klacht. Daarbij worden het motormanagement, de injectoren, bougie’s, en de thermostaat vervangen. Het probleem zou veroorzaakt worden motorvervuiling. Door verhoging van de bedrijfstemperatuur zou dit probleem opgelost moeten zijn.<br />Na deze modificatie blijkt inderdaad dat de bedrijfstemperatuur hoger ligt, 100°C in plaats van 90°C. Tevens is de olietemperatuur veel hoger dan voorheen. Wat kunnen de gevolgen zijn van de hogere bedrijfstemperatuur? En hoe zijn deze te voorkomen?<br />
Bij een wat oudere VW Golf 1.9 TDI wijst de koelwatertemperatuurmeter plotseling minder aan. Volgens de dealer is er niets mis met het koelsysteem en de meetapparatuur. Wat kan dan wel de oorzaak zijn en is het schadelijk voor de motor?
Waterpompen zijn bij de huidige auto's nog mechanisch aangedreven. Ik heb begrepen dat deze in de toekomst vervangen gaan worden door elektrisch ...