Uitlaatwarmte omzetten in stroom - energiebron van de toekomst?
Een thermo-elektrische generator kan uitlaatgas omzetten in stroom. Kan dat in de toekomst toegepast worden bij voertuigen?
Eerder namen we in Oog voor Techniek de warmtepomp in de VW e-Golf onder de loep. Die werkt met traditioneel koudemiddel. Ook de basis-airco in de VW ID.-familie gebruikt R1234yf als koudemiddel. Maar is een lid van die familie uitgerust met warmtepomp, dan is het systeem gevuld met R744 (CO2). Waarom? En hoe werkt zo'n CO2-airco annex -warmtepomp?
Een thermo-elektrische generator kan uitlaatgas omzetten in stroom. Kan dat in de toekomst toegepast worden bij voertuigen?
Nadat het lot van typekeur met Euro 7 nagenoeg is beslist kwamen bedrijfswagens nog eens in het Europese beeld. Naast emissie-eisen had je nog klimaateisen, CO2-uitstoot naar nul in 2050. Hoe dat moet bij trucks komt in een nieuw EU-voorstel waarover het Europees parlement recent sprak. Wordt nog lang niet simpel, zo blijkt.
Met tegelijk een autoshow en een tentoonstelling voor autotechnici in Parijs staat Frankrijk nu in de schijnwerpers. Is het daarom dat ook het bedrijf C.I.A. uit het Zuid-Franse Arcachon wordt opgemerkt? Of komt het door hun product, de Compact Carbon Catcher? Zou het klimaatprobleem daarmee weleens verleden tijd kunnen zijn?
Jaren geleden schreven we al eens over de CO2ube. Dat buisje monteerde je achterop de uitlaat, zodat het zes weken lang af zou rekenen met alle CO2 die uit de motor kwam. Dat bleek een tamelijk idiote crowdfund-poging. Nu komt Aramco met MCC, Mobile Carbon Capture. Is dat wel serieus?