nieuws

Help uw klant en win een lamp!

Werkplaats & Onderhoud

Help uw klant en win een lamp!

Even een blik op de binnengekomen persberichten: “Schakel zo vroeg mogelijk op”, zegt Milieu Centraal. “Vergeet Het Nieuwe Rijden, bergop moet u toeren draaien”, zegt de ANWB. Opvallend! En Volvo Trucks meldt twee FH’s met ‘Fuel Advice’ te hebben geleverd aan transporteur Breewel. Welke boodschap bevatten die drie berichten samen? En hoe wint u daar een Toolspecial led-werkplaatslampje met magneet en telescoop mee?

We beginnen met Milieu Centraal. Dat studeerde op een rapport van ING. Daarin stond dat de CO2-uitstoot per gereden kilometer van het Nederlandse wagenpark nauwelijks is gedaald, ondanks dat  nieuwe auto’s steeds zuiniger worden. Geen nieuws natuurlijk, het ICCT stelde dat al eerder vast.

Brandstofbespaartips

Voor Milieu Centraal is het rapport echter aanleiding nog maar eens te pleiten voor een zuinige rijstijl. Dus: “De juiste bandenspanning bespaart circa 3% brandstof”. En: “Vermijd hoge snelheden. 100 km/u rijden ipv 120 bespaart 20 % brandstof.” Maar ook: “Een ingeschakelde airco kan het brandstofverbruik verhogen met wel 30 %.” En: “Doe korte ritten niet met de auto, maar met de fiets. Dat scheelt 100 euro aan brandstof en 185 kilo CO2 per jaar.”

Het Nieuwe Rijden…

Eén Milieu Centraal-bespaartip hebben we dan nog niet genoemd: “Schakel zo vroeg mogelijk over naar een hogere versnelling.” Ah, ‘De Doeks uut Hasselt’, weet u het nog van Postbus 51? ‘Moderne tied’n, tied veur ’t nieuwe rie’n’. Of gewoon: tijd voor Het Nieuwe Rijden.

…is alweer oud

Het Nieuwe Rijden. Ooit was de ANWB er lyrisch over. Kijk maar naar de video met een instructeur. Wij autotechnici wisten het al wat langer, maar sinds de ANWB ook weet dat zo heel vroeg opschakelen de techniek in problemen kan brengen, is de bond wat minder enthousiast geworden. Kijk hier maar, de training Het Nieuwe Rijden heet tegenwoordig: Training Economisch Rijden.

Weg ermee!

In zijn jongste persbericht gaat de ANWB nog een stevige stap verder: “Vergeet Het Nieuwe Rijden, bergop moet u toeren draaien”. Het bericht legt uit dat Nederlanders op vakantie in de bergen hun auto met volle bepakking, en liefst ook nog met caravan, bergop in de hoogste versnelling omhoog laten zwoegen. Tja, en dan raakt de motor oververhit en moet de ANWB te hulp schieten.

Blijven leren

En dus krijgt de automobilist nu uitdrukkelijk het advies: “Vergeet Het Nieuwe Rijden”. Natuurlijk, dat is merkwaardig: eerst volg je voor ettelijke honderden euro’s een training bij de ANWB, dan loopt je auto warm en vervolgens zegt diezelfde ANWB dat je het geleerde weer moet vergeten. ‘Voortschrijdend inzicht’, zal dat wel heten.

Ook goede adviezen

Overigens geeft de ANWB in zijn bericht nu echt ook wel een hele reeks goede adviezen aan automobilisten in de bergen. Kijk ze maar na.

Zelfs beroepschauffeurs

Beide berichten laten zien dat er voor automobilisten met wat extra kennis en kunde veel te winnen valt. Dat geldt zelfs voor beroepschauffeurs, toont het bericht van Volvo Trucks over het Fuel Advice bij de aflevering van de twee nieuwe Euro 6 FH-trucks aan Breewel Transport. Volvo trainde vier chauffeurs van Breewel en heeft een ‘Fuel Advisor’ paraat. Die helpt met het bijhouden van het brandstofverbruik en met advies aan de chauffeurs. “De resultaten zijn blijvend”, garandeert Volvo Trucks, “Met besparingen tot 5 %”.

Win een werkplaatslamp!

Goed er is dus veel te winnen. Hm, zou het personenautobedrijf daar ook een rol in kunnen spelen? Hoe kun je als autobedrijf je klanten helpen zuinig en efficiënt te rijden? Heeft u een idee? Of helpt u uw klanten daar al mee? Laat ons weten hoe. Dat kan in het reactieveld hieronder of per mail. Het beste idee beloont AMT met een Toolspecial Pick-up lite voor in de werkplaats.

Reageer op dit artikel