nieuws

Hof vernietigt verbod op verplicht roetfilter

Techniek

Hof vernietigt verbod op verplicht roetfilter

De Europese Commissie heeft Nederland ten onrechte verboden een roetfilter verplicht te stellen voor nieuwe dieselauto’s. Het Europees Hof in Luxemburg heeft dat donderdag in hoger beroep bepaald. Volgens het hof heeft de commissie bij haar besluit onvoldoende rekening gehouden met de ernst van de luchtvervuiling in Nederland.

Het Nederlandse voornemen voor een verplicht roetfilter werd in 2006 door de Europese Commissie afgewezen. Brussel wil het filter in 2009 verplichten voor de hele EU. De commissie wilde niet dat Nederland daarop vooruit zou lopen.

Nederland ging in beroep bij het hof, maar werd vorig jaar in het ongelijk gesteld. In hoger beroep komt het hof nu tot een andere afweging.

De uitspraak betekent niet dat de roetfilterverplichting per direct alsnog mogelijk wordt. Brussel moet opnieuw beslissen over het verzoek van Nederland. Het is nog geen uitgemaakte zaak of Nederland dat verzoek handhaaft, zei een VROM-woordvoerder.

De autobranche ziet het niet zitten als Nederland “voor de muziek zou gaan uitlopen”, stelde Bovag-woordvoerder Paul de Waal. Volgens De Waal is 96 procent van alle nieuwe diesels in Nederland voorzien van een roetfilter en moeten alle nieuwe modellen die vanaf september 2009 hebben.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel