nieuws

ESP premium nog beter en sneller

Techniek

ESP premium nog beter en sneller

Eerdere belofte opvolgend heeft Bosch nu de derde, meest geavanceerde variant van zijn ESP-stabiliteitsregeling in productie genomen. Nog dit jaar zullen twee autofabrikanten dit ESP premium, bedoeld voor topklasse auto’s, al gaan inbouwen. Met zes in plaats van de gebruikelijke twee pompzuigers werkt ESP premium sneller, onmerkbaarder en beter.

Op basis van de nieuwste, achtste generatie ABS-remregeling maakt Bosch zijn aanbod compleet met ESP in drie versies. Er was al een basisuitvoering voor kleine, goedkope auto’s, een plus versie met meer mogelijkheden voor de middenklasse, en dan nu premium voor de topklasse. Centraal staat de nieuwe zeszuigerpomp om de remdruk te regelen. Deze pomp kan veel sneller en nauwkeuriger geregeld druk opbouwen. Daardoor zijn de pulserende remingrepen van dit ESP nauwelijks meer hoor- of voelbaar, en kan bijvoorbeeld in combinatie met intelligente cruise control schokvrij afgeremd worden tot stilstand bij filerijden. Ook voor het zelfstandig inleiden van een noodstop zoals bij enkele auto’s al mogelijk is komt de extra hoge reactiesnelheid van ESP premium van pas.

Bosch illustreert de mogelijkheden nog verder aan de hand van wegrijden met twee wielen op spekglad aangevroren wegdek. Daar zou met ESP premium, vergeleken met andere ESP-versies, in half zoveel tijd 40 km/h bereikt worden. Aan alles is gedacht. ESP premium bevat een regeling zodat het pas stroom voor de pomp begint af te nemen als de generator voldoende vermogen levert, zodat geen stroom uit de accu wordt gebruikt die het in moderne topmodellen al zwaar genoeg heeft met andere afnemers.

Peter Fokker (Redactie Auto & Motor TECHNIEK)

Reageer op dit artikel