nieuws

Prijzen winterbanden rijzen de pan uit

Techniek

Prijzen winterbanden rijzen de pan uit

De prijzen van winterbanden schieten deze winter omhoog. Volgens een woordvoerder van VACO, de bedrijfstakorganisatie voor de banden- en wielenbranche, liggen de prijzen dit jaar “aanzienlijk hoger dan vorig jaar.

Volgens de woordvoerder ligt een samenloop van omstandigheden aan de basis van de prijssstijging. Het feit dat we voor de tweede keer op rij een ‘echte winter’ hebben, speelt natuurlijk een rol. “Mensen die vorig jaar achter het net visten, komen nu alsnog en kwamen al vroeg in het seizoen.” Mensen die nu nog winterbanden willen, moeten geduld hebben en krijgen soms zelf nul op rekest.

De belangrijkste oorzaken voor de prijsstijging hebben te maken met de economische crisis, meent VACO. “Daardoor zijn producenten conservatief geweest met de inschatting van de afzet en dus de productie. Bovendien zijn tijdens de crisis productiefaciliteiten gesloten geweest.”

Stimuleringsmaatregelen van verschillende overheden hebben ook hun effect op de prijs van de winterbanden. “Daardoor is de vraag naar nieuwe auto’s fors toegenomen waardoor ook meer gewone banden geleverd moesten worden”, aldus de woordvoerder. Daardoor is de productie van winterbanden pas later begonnen, terwijl de vraag eerder op gang kwam. En schaarste drijft de prijs op.

Ten slotte spelen de grondstofprijzen een rol. “Rubber is het afgelopen jaar 120 procent duurder geworden. Dat wordt voor een deel toch doorberekend.” Bij de bandenspecialisten is het nu aanschuiven in de rij. “Banden die vorig jaar al gekocht zijn, moeten nog gemonteerd worden.” Voor degenen die geen winterbanden meer kunnen kopen; ze zijn ook te huur.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel