artikel

Oog voor techniek: Audi LED/laserkoplampen

Techniek 2762

Rond deze tijd begint Audi met uitlevering van de nieuwe A7, topmodel naast de A8. Dus ook voorzien van een heel legioen elektronische slimmigheden, wat mede tot uiting komt in een uitgebreide lichtshow zodra je de auto ontsluit. Dankzij een boel LED- en OLED-lampjes kan dat, en dan is er ook nog laserlicht. Veel Audi-typen kunnen nu met LED en LED-matrixlicht worden uitgerust, laserlicht verscheen in 2015 al op de R8. Wat zit er allemaal in zo’n hightech koplamphuis?

Oog voor techniek: Audi LED/laserkoplampen
HD Matrix LED headlight met Audi laser light

Gezicht van het licht

In een conventioneel koplamphuis kun je makkelijk onderscheiden welke lamp voor een bepaalde functie zorgt. In een moderne koplamp weet je nauwelijks wat er licht geeft en waarvoor dat dient. Zo zie je hier vanaf de bovenste afbeelding dat dagrijlicht en knipperlicht door dezelfde tweekleurige LEDs worden verzorgd. Met erboven geplaatst dimlicht, en onderaan grootlicht. Beide uit twee bronnen, met een derde bron erbij voor lasergrootlicht.

 

Laserlicht prototype

In het Sport Quattro-studiemodel van 2014 toonde Audi het prototype van laserkoplampen. De elektronica was nog omvangrijk, net als de aluminium koellichamen waarvoor nu geforceerde luchtkoeling wordt gebruikt. Merk op dat het toen al gecombineerd was met via spiegels geprojecteerd LED-licht.

Blauwe laser en LED

Het laserlampje zelf is heel klein en geeft blauw licht. Via een lens met fosforcoating wordt dat omgezet in wit licht. Een spiegel projecteert het vervolgens naar buiten. Ernaast zien we nog net een tweede spiegel voor de LED-spot. Opzij zit voor de sier een lichtgeleider met blauwe LED, daaraan herken je de aanwezigheid van de optie laserlicht.

Dynamische lichtfuncties

Met als voorbeeld de A8 zien we dat laserlicht dubbel zo ver reikt als LED-grootlicht, zo’n 300 meter. Een richtbare LED-spot komt, zonder de wettelijke begrenzing op intensiteit van permanent autolicht, even ver maar is minder helder. Deze spots werken pas vanaf 70 km/h. Het matrix grootlicht met 32 LEDs per koplamp kan om voor- en tegenliggers heen schijnen. Het bochtlicht werkt gekoppeld aan navigatie al voordat je de bocht indraait, en schijnt op navigatiebasis ook opzij in kruisende wegen die je tegenkomt. In elke koplampunit zitten 138 LEDs. Het is maar goed dat ze een autoleven meegaan.

Eerste lasertoepassing

Najaar 2015 kreeg de exclusieve R8 coupé als eerste productiemodel de optie laserlicht. Het is ook een voorbeeld van hoe Audi (en anderen) eindeloos kunnen variëren in opbouw en indeling van LED-gebaseerde koplampen. Zo kun je bij de A7 nu in hetzelfde huis standaard gewoon LED dim- en grootlicht hebben, of voor grootlicht matrix-LED, LED-spot en LED-lichtscherm modules als optie, of datzelfde plus lasergrootlicht.

Reageer op dit artikel