artikel

Snelheidscategorie winterbanden (2006-11)

Techniek

Snelheidscategorie winterbanden (2006-11)

Gelet op de verandering in de Duitse wetgeving die er in de praktijk op neer komt dat winterbanden verplicht zijn als de weersomstandigheden dat eisen, heb ik een vraag. Moeten winterbanden van dezelfde snelheidscategorie zijn als de zomerbanden?

De technische dienst van de ADAC vertelde ons desgevraagd het volgende:

De zomerbanden moeten altijd de snelheidscategorie hebben die bij de type-goedkeuring vermeld staat, ongeacht of er nu wel of niet zo snel met de auto wordt gereden. Als de autofabrikant voor een auto met een topsnelheid van 185 km/uur toch een H-band voor 210 km/uur voorschrijft, mag er dus geen T-band voor 190 km/uur worden gemonteerd.

Bij winterbanden ligt dat anders. Daarbij is het toegestaan banden van één snelheidscategorie lager te monteren, dus T-banden in plaats van H-banden. Voorwaarde is wel dat er een sticker in de auto wordt geplakt die de afwijkende snelheidscategorie vermeldt.

Het is uiteraard niet de bedoeling dat er met de auto sneller wordt gereden dan de snelheidscategorie toestaat.

Reageer op dit artikel